zonnepanelen op dak

Het EREC (European Renewable Energy Council) is een belangrijke lobby organisatie die sterk geijverd heeft voor de doelen (‘percentages’) in het Europese klimaat- en energiebeleid waar we het op deze site vaak over hebben. Volgens EREC zou er zonder hen waarschijnlijk geen 20% renewables target voor 2020 geweest zijn, aldus de persverklaring. Het faillissement is veroorzaakt doordat de huren van het ‘Renewable Energy House’ (REH) niet meer opgebracht konden worden.

Hernieuwbare energie is beslist niet gratis
Het hernieuwbare energie huis bleek de molensteen om de nek van de hernieuwbare energieraad te zijn, ze noemen het zelf ‘ironisch’. De hoge huren op deze Brusselse hotspot konden blijkbaar niet meer opgebracht worden. Maar het betekent ook dat de hernieuwbare energiesector een belangrijk lobby-object op deze plek niet in leven kon houden. Of niet wilde, want binnen deze wereld is er volgens de ‘economie=ecologie wetmatigheid’ ook concurrentie; in dit geval om subsidie dan. Uit het persbericht blijkt bijvoorbeeld dat de Europese Windenergie Associatie (EWEA) de EREC in Januari 2014 al had verlaten.

Ik ben een keer in het REH geweest. We werden rondgeleid door een charmante jongedame die zeer vlot Engels sprak. Ze praatte ons soepel door het project heen dat in 2006 geïnitieerd werd door Prins Laurent, de meest rebelse van het Lakense koningshuis. Drie oude neo-klassieke huizen in de rue d’Arlon vlakbij het Europees Parlement werden EREC  kantoor en uitgerust met hernieuwbare energie systemen.

We zagen zonnepanelen op het dak die zelfs op zonnige dagen al een halve dag in de schaduw stonden tussen al die hoge huizen. Maar er werd bijgezegd dat het doel ‘vooral een demonstratie project was’. In de kelder werden pellets van resthout uit de Ardennen verstookt en er was een geo-energie installatie, maar ik weet niet meer of die ook daadwerkelijk werd gebruikt.

Energiepolitiek is keiharde business, geen goed gevoel gedoe
Op mijn vragen betreffende efficiency en kosten kwamen weliswaar soepele, maar uiteraard geen concrete antwoorden. Dat verwachtte ik ook niet, dus ik trapte daar niet in, maar onze gids bracht het wel met charme en overtuiging. Ik weet niet wat de consequenties van het faillissement zijn voor de medewerkers, maar voor haar kan het geen probleem zijn. Zij kan alles verkopen en is zo weer onder de pannen.

De persverklaring zegt enthousiast:

The energy consumption of the building was reduced by 50% through energy efficiency measures and the remaining needs for heating, lighting, cooling and ventilation are met entirely by renewable energy

Maar om te overtuigen heb je uiteraard feiten over kosten en opbrengsten nodig. De EREC President ziet geen probleem: ‘the REH itself is running fine and is a testament to the reliability of our technologies’. Het woord ‘testament’ lijkt me inderdaad toepasselijk.

Maar de liquidatie komt wel ongelegen zegt hij:

The ultimately inevitable dissolution of EREC could not come at a more inappropriate time, added Hinrichs-Rahlwes. Without a strong sense of collaboration, the European renewable energy sector will lose ground to competing and ever more desperate fossil fuel and nuclear industries and their lobbies

‘Ongelegen’ lijkt me een understatement. Het Europese energie- en klimaatbeleid dat eind Januari voorgesteld werd staat op 21 Maart op de agenda van de EU top, dus het is nu hoogspanning in het hernieuwbare energie lobby wereldje.

De vraag is of dit ècht een teken aan de wand is voor wind, zon en bio. En met teken moet je toch al oppassen:

Als u bekend bent met de tekenbeet
Dat weet u dat de teek van wanten weet
Zoals dat dier uit pure plichtsbetrachting
Zich stort op elke potentiële klant!
Ik heb dan ook, als teken van mijn achting
Een foto van twee teken aan de wand

Op twee teken aan de wand (Pieter Niewint)