Ik heb ooit een thema op deze website gemaakt van De rol van SER-voorzitter Wiebe Draijer bij de totstandkoming van het Energieakkoord. De titel van mijn bericht destijds was “Wiebe Draijer (SER) kan van Tim Yeo leren draijen op klimaat“. Nu ben ik toch onder de indruk van de “Wijsheid van het Universum” dat altijd oplossingen verzint die jij en ik niet kunnen verzinnen. Zo was Draijer gezien zijn afkomst gepredestineerd om de politiek in te gaan, maar als je jaren bij McKinsey spijkers met koppen hebt kunnen slaan is de overgang naar het politieke gehakketak toch een hard gelag. Is je eerste klus dan ook nog een klus waarop je je als diplomaat kunt bewijzen maar niet anders dan door naar een eindresultaat te werken waar alle betrokken belangengroeperingen happy mee zijn maar de burger absoluut de klos, dan had ik het bijna met hem te doen. Maar nu heeft het Universum een draij verzonnen die Draijer zelf denk ik toch niet heeft zien aankomen en ik al helemaal niet. De begeleiding van de moeizame totstandkoming van het SER-akkoord was een prestatie van formaat die het unieke stukje aan de CV van Draijer toevoegde waarmee hij geknipt is voor de Rabobank die een nieuw ethisch profiel wil verwerven en tegelijkertijd allerlei complexe belangen in evenwicht moet brengen. Dus zeg ik doen! En het Universum danken dat het je bevrijd heeft uit het SER-moeras voordat de uiteindelijke collaps van het Energieakkoord een smet op je blazoen zou kunnen werpen. En nu ben ik benieuwd wie het Universum gaat neerzetten als opvolger bij de SER. Henk Bleker misschien die heeft kunnen warmdraijen als bruggenbouwer bij de Zeehondencrèche Pieterburen? Als het Universum wijs genoeg is om Christy, Lindzen en Curry te benoemen als 3 van de 6 leden van het committee die het nieuwe klimatstandpunt van de American Geophysical Union mag gaan verzinnen (zie hierrr), dan kunnen wij ook een energie- en klimaatsceptische nieuwe voorzitter van de SER  hebben. Hans Labohm misschien? Uit respect voor Wiebe Draijer en om mijn oprechte felicitaties niet in moeilijke discussie te brengen besluit ik bij zeer hoge uitzondering geen reacties toe te laten op deze post.