gabriel

De beer is los! De geest is uit de fles! Sigmar Gabriel, zeg maar onze Henk Kamp maar dan een paar maatjes groter, en van de “verkeerde partij”…. ja alleen in Nederland staat een onverbeterlijke milieu-extremist aan het roer van de allochtonenarbeiderspartij terwijl een authentieke Duitse SPD-er niet schroomt de belangen van de autochtone bruinkoolkompels te verdedigen… deze socialistische Sigmar Gabriel dus zegt in onderstaande video – een lezing bij een branchevereniging voor zonnepaneel(subsidie) – vele, vele schokkende zaken, maar de mooiste is nog wel:

De schaamteloze roep om decentrale energieopwekking, autarkie, dat is natuurlijk de waanzin ten top

[youtube id=”y7Ca72-WxuI” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Is dit schokkend? Zeker! Schokkend voor vriend en vijand. OK het is nog een proefballonnetje in een achterafzaaltje en uitgezonden op regionale TV maar…. Gabriel zegt de verzamelde lieden van het kaliber Jan-Paul van Soest en Jan Rotmans echt de wacht aan met:

Waar ik me echt over opwind, is dat diegenen die de motor van de energietransitie zouden moeten vormen, en dat zijn jullie hier in de zaal, dat juist jullie zien niet hoe dicht het failliet van de energietransitie genaderd is.

Beetje paradoxaal natuurlijk om mensen nog veren in de reet te steken als kampioenen van de energietransitie terwijl je tegelijk het failliet van het systeem aankondigt. Anderzijds wel weer een mooie PR-strategie. Het falen wijten aan de naïviteit van de industriële evangelisten en niet aan de overheid zelf die zich door de VN en de milieubeweging heeft laten ringeloren.

De truc is dat men in Berlijn nu ineens verzonnen heeft dat decentrale energieopwekking – ja de door eco-freaks zo bejubelde zelfvoorzienendheid – niet mag betekenen dat je verder niet meer meedoet aan de samenleving. Als we allemaal samen een peperdure energietransitie willen dan kan het niet zo zijn dat bedrijven en particulieren met zonnepanelen hun eigen stroom produceren en dan niet ook mee betalen aan de onbetaalbare energiewende. Ja drie keer lezen want ik vind hem ook nog een beetje paradoxaal.

In feite zegt hier een socialist de wacht aan aan energielibertarisme. Het mag in een sociaal-democratie niet zijn dat er ergens wordt geproduceerd zonder te betalen aan het Rousseauiaanse algemene belang. Jammer voor de duurzame voorlopers die net dachten autark hun energie te kunnen opwekken. Ik ben op dit punt ook “socialist” want vóór centrale efficiënte energievoorziening want ik weet dat alleen wanneer volkeren en individuen niet autark zijn, we handel met elkaar gaan drijven en vrede sluiten. Bakkers moeten brood bakken en energiecentrales energie opwekken. Dan hebben ze elkaar nodig. Zelfvoorzienendheid is het einde van de welvaart en het begin van oorlog. Tenzij we natuurlijk in Nederland een soort Amish-enclaves zouden inrichten waar pacifistische eco-freaks buiten de staatsbelastingen om zelf geiten mogen hoeden en pastinaak verbouwen. Vandaar ook dat de PvdA zo veel probeert te mengen met allochtonen: die hebben tenminste nog de kennis van dat geitenhoeden. Opgeruimd staat netjes. Samsom als premier van de eerste enclave. Maar hoe voorkom je het ontstaan van Volkert van der G. extremisten in zo’n enclave? Droevendaal: we’ve been there.

Droste

Snel terug naar de maatpakken in de Duitse video. Het mooiste moment is wanneer de voorzitter van de SMA Pierre-Pascal Urbon verklaart (2min29):

Ich glaube, das wenn wir an die Energiewende glauben….

Die sluit zoooo mooi aan op deze nu door mij ondertitelde video van de ZDF Heute Show met binnen een week al 13.000 views (was dat ook een proefballon van hoger hand?). Wat zeg ik? Urbon overtreft die hilarische sketch nog ruimschoots. In die sketch gaat het namelijk nog om “het geloof in de energietransitie”. De voorzitter van de Duitse zonnenergiebranchevereniging heeft nu echter over “het geloof in het geloof in de energietransitie”. Met Droste effect wordt dat dan: “ik geloof dat als we geloven in het geloof dat we geloven in het geloof dat we geloven in de energietransitie, dat we dan….”

Aan het einde van de speech zegt Gabriel:

Sorry. Ik ben misschien wat boos vandaag. Maar de waarheid moet een keer gezegd kunnen worden.

Proefballon geslaagd. Nu even uitrusten en dan over enkele weken ergens on national TV! Interessante tijden! De muur in het Oosten valt opnieuw!