Dam toneel van de inhuldiging

Vandaag op de eerste Koningsdag herinner ik maar weer eens aan het feit dat wij Nederlanders een volk van dominees en handelaren zijn. Symbool voor het feit dat wij de handeslman – het vredelievende gezonde verstand – altijd laten prevaleren boven de dominee – het in wezen oorlogszuchtige reli-fanatisme – staat het feit dat het Paleis op de Dam – voor Napoleon het gemeentehuis van de burgerij – hoger is dan de Nieuwe Kerk. Het geld voor de toren was op en in Amsterdam was men blij toe.

Nu zitten we in een situatie dat we er snel achter gaan komen dat het geld voor de “klimaattoren” op is en dat zelfs iemand als Henk Kamp blij toe is. Om naar dat punt te bewegen moet de culturele elite het geestelijke voorwerk doen. Maarten Keulemans doet dat vandaag briljant in de Volkrant bijlage Vonk op pagina 6 en 7: Ark-denken – Klimaatverandering als Zondigheid. Hij is zelf zo enthousiast over zijn geslaagde 2 pagina’s vullende artikel dat hij online nog een lofzang op zijn eigen verhaal heeft geplaatst. Lees het want hij zegt:

Het artikel in Vonk is zo’n stuk dat ik het liefst persoonlijk bij u in de bus zou stoppen, omdat ik de inhoud zo’n wezenlijke toevoeging vind aan het klimaatdebat: wist iedereen dit maar!

Er zit copyright op het stuk en men wil zo veel mogelijk kranten verkopen, maar kan het tenminste gratis naar alle kamerleden worden gezonden? Met dan als bonus erbij mijn inmiddels klassiek geworden artikel (ja ook ik kan lyrisch zijn over mijn eigen stukken): De angst voor klimaatverandering is irrationeel. Voor de ingevoerde goede verstaanders hoef ik alleen maar te roepen Mike Hulme en Hartwell paper en men weet genoeg. Als ik nu verklap dat Keulemans het IPCC gelijkstelt aan God en de devotie voor klimaatwetenschappers als sciëntisme en die wetenschappers zelf als hogepriesters dan weet je het wel. Ik vrees dat Martijn van Calmthout zich vanochtend verslikt in zijn boterham oranje pindakaas.