richardtolAls je wetenschappelijke signatuur zo groot is dat je kat en muis kunt spelen met het IPCC en de opgehemelde kleuters die zich klimaatwetenschapper noemen, dan ben je een hele grote. Richard Lindzen is zo iemand. Richard Tol is zeker zo iemand. En hij doet het kat-en-muis-spel keer op keer. Lees maar eens terug in eerdere publicaties over hem op deze site. Tien dagen na de publicatie in Britse media van zijn “boos weglopen uit het IPCC” zijn nu ook de Nederlandse media wakker.

Op Dit is de Dag Radio 1 (hadden we eergister ook al item van met Frank Bosman – goed bezig!) horen we hem nu zeggen dat hij spijt zou hebben van zijn stap. Maar aan het einde is duidelijk dat hij alleen weer bij het IPCC zou willen om opnieuw afstand te kunnen nemen van de vermaledijde Summary for Policy Makers. Op de radio legt hij bijvoorbeeld uit dat de 2% reductie in landbouwopbrengst per 10 jaar die de SPM brengt op zich wel klopt maar dat men verzwijgt dat er door landbouwverbetering juist 10 tot 20% meer opbrengst zal komen. Netto dus 8 tot 18% per 10 jaar meer. Weg hongersnoden en klimaatoorlogen. Weg apocalyps. Luister zelf:

[audio:http://radiobox2.omroep.nl/audiofragment/file/139649/fragment.mp3]

Marcel Crok gaf als commentaar op Tols stap de feedback dat Tol puur de economische “meevallers” in ogenschouw heeft en nog niet eens de temperatuur-meevallers waar Marcel Crok en Nic Lewis op focussen in hun nieuwe platform oversensitive.org. Zij hebben daar puur op basis van IPCC bronnen een beste verlaagde schatting gegeven van de klimaatgevoeligheid en die licht een stuk lager dan zelfs de opwarming waar een Richard Tol van uitgaat. Qua meevallers hebben we dus eigenlijk een drietrapsraket:

  1. Zelfs als je uitgaat van de ergste schattingen van opwarming valt de economische schade mee cq. is er netto alleen economische winst
  2. Zelfs als je uitgaat van de beste wetenschap van het IPCC komt de opwarming zo goed als zeker veel lager uit dan de ergste schattingen
  3. De beste wetenschap van de IPCC negeert het groeiende sceptische stuk serieuze peer reviewed wetenschap dat aangeeft dat er praktisch geen opwarming zal zijn of zelfs een (nadelige) afkoeling door afname van de zonneactiviteit

Om alles duidelijk te hebben nog een paar vragen aan Richard Tol:

CG: Was jij onlangs in Japan op de IPCC besprekingen?

RT: Ja

CG: Ben je daar boos weggelopen?

RT: Nee

CG: Je was dus gewoon in Japan en hebt daar in pais en vree bijgedragen aan de uitwerking van WGII?

RT: Precies

CG: Het gaat dus allemaal over je terugtreden uit de SPM writers group in september?

RT: Precies. That’s all

CG: Waarom kwam het toen niet in het nieuws en nu wel?

RT: Ik ben stilletjes teruggetreden in september, maar liet me dat per ongeluk ontvallen tegen Matt McGratt in de week Yokohama –ik weet niet waarom Nederland 10 dagen achterloopt op Engeland.

CG: Ben je nu echt helemaal uit het IPCC?

RT: Nee

CG: Kunnen ze je voor het volgende rapport (als dat er al komt) weer vragen?

RT: Ja

CG: Is het zelfs denkbaar dat je weer voor SPM zult worden gevraagd ?

RT: Onwaarschijnlijk

CG: Wat kun je in 3 zinnen zeggen over Bob Ward… (smaadcampagne tegen RT) of zeg je liever niets over hem?

RT: Bob Ward is een fantast.

CG: Wat is de focus van je huidige onderzoek?

RT: Migratie, zeespiegelstijging, intergenerationale transmissie van onderzoeksstrategie

CG: Wat in hemelsnaam is “intergenerationale transmissie van onderzoeksstrategie”. Klinkt interessant.

RT: In welke mate lijken onderzoekers op hun promotores? of hoe groot is de kans dat jij top bent als je promotor prut is?

CG: Dank voor dit interview.

Uit eerdere berichten op deze site:

richard_tol_gleick_tweet richardtolclimatedepot