helloagain

Dit is het spannendste jongensboek dat ik ooit gelezen heb. En het was heel dun want in de vorm van wat blogposts. Wat is er aan de hand? NASA lanceert in 1978 drie ISEE-satellieten. Ze moeten tussen de aarde en de zon hangen metingen doen aan het maximum van zonnevlekcyclus 21. Na die missie wordt ISEE-3 bewust weg gekatapulteerd om metingen te gaan doen aan de komeet Halley.

clip_image0122

Hier zie je de bizarre route van ISEE-3 begin jaren 80. Daarna kwam de satelliet op grote afstand van de aarde om nu ruim 30 jaar later weer behoorlijk in de buurt te komen van de aarde en de maan. Zo in de buurt dat als er niets wordt gedaan een crash op de maan waarschijnlijk is. Dat werd min of meer toevallig ontdekt toen astronomen in Bochum op 2 maart jl. ineens signaal van de ISEE-3 opvingen. Het signaal werd bevestigd door SETI, de organisatie die de ruimte afspeur naar signalen van buitenaards leven. Wat mij betreft is ISEE-3 buitenaards leven. Want vergeten door de mensen en NASA en gelouterd teruggekeerd.

Hier een CBS news weergave van wat er toen gebeurde. Er werd in no time $ 125.000 opgehaald met crowdsourcing. Stand inmiddels $159K. Met dank ook aan dit artikel op WUWT van nota bene 25 april. Dat is genoeg voor NASA om mee te gaan in de overname door de groep mensen die zichzelf Space College noemen. Hun slogan: Space college is wherever you are! Is dit het toekomstige model van hoger onderwijs? Weer precies zoals in de Renaissance voor de vorming van formele universiteiten? Dat hoger onderwijs en wetenschap helemaal geen van staatswege gesanctioneerde vorm meer nodig heeft. Dat een groep enthousiastelingen en een website genoeg is? Dit terzijde. De groep kon de satelliet pas overnemen na het doorlopen van allerlei juridische formaliteiten en aansprakelijkheidskwesties. Dat was al snel gedaan mede ook omdat de mensen van NASA het ook wel een erg tof burgerinitiatief vinden. Gisteravond dan ineens op WUWT het bericht: “We now have control over ISEE-3”. Nu wordt eerst de hele apparatuur van de satelliet, die volgens een betrokkene ongeveer de IT-kracht heeft van een moderne broodtoaster, eerst door en door getest. Daarna pas kan het eigenlijke ISEE-3 Reboot Project beginnen.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/_AtVPGgA7BQ?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Wat moet er allemaal gebeuren? Eerst moet de val naar de maan toe worden benut om de satelliet naar een gunstige baan om de aarde te krijgen. De satelliet heeft nog brandstof maar het is natuurlijk een precisieklus. Zie hierboven een simulatie. Afsluitend: waarom hoorden we Wubbo Ockels nooit meer over dit soort ruimte-enthousiasme? Waarom leutert ook André Kuipers meer over onze zogenaamd zieltogende aarde en nooit over de ruimte? Verloren zielen helaas waarvan een al ter ziele. En met alle berichten over steniging van vrouwen in Pakistan de kranten momenteel. Vergelijk eens de mooie dingen die het intelligente deel van de mensheid doet met wat daar gebeurt. Om met Fortuyn te spreken: de Islam is een achterlijke cultuur. Dat Hans Janssen namens de PVV nu in Brussel zit is toch een goede zaak.

PS Meer ruimtenieuws: astroblogs.nl.