RZ14ffields8

Net terug van een fotografietrip naar de Vlaamse Westhoek (zie hier meer beeld), na eerder in 2008 voor NRC hier het verhaal Strijdende Doden te maken, over de vele soldatengraven die oprukkend asfalt tegenhouden. De Groote Oorlog viert haar 100 jarig jubilieum, en wat schetst mijn verbazing bij terugkeer. De tijdloze skyline van Ieper is duurzaam verfraaid met megakolossen van windmolens.

1914: Ieper krijgt duurzame behandeling Duitsers

1914: Ieper krijgt duurzame behandeling Duitsers

Bedenk dat het Middeleeuwse marktstadje met haar Lakenhal en kathedraal in 1914-1915 volledig aan puin werd geschoten door de Duitsers, die zich stationeerden  ter hoogte van Wijtschate om vanaf het huidige Bayernwald met bombarderen te beginnen. Het prachtige marktstadje werd na de oorlog steentje voor steentje weer in oude staat hersteld tot in 1967 de Lakenhal volledig was afgebouwd op basis van oude tekeningen en foto’s.  Ongeveer zoals de Duitsers dat met het in WO2 verwoestte Dresden deden, dat door de Britten was geroosterd.

RZ14ffields9

Nu zijn die mensen uit dat Voorbeeldland (Siemens) dus weer begonnen, schietend met subsidies. Overigens is de Westhoek één van Vlaanderens mooiste streken, lieflijk glooiend boerenland en overal, gerst, hopteelt, abdijen en brouwerijen, vooral de combinatie is goed te doen. Een paar molens maken nog geen lelijkheid, maar je vraagt je wel af wie toestaat dat dé 1ste wereldoorlog stad die duur is hersteld om het Middeleeuwse karakter terug te toveren…

Achillea millefolium in loopgraaf Yorkshire Trench Dugout industrieterrein Ieper

Achillea millefolium in loopgraaf Yorkshire Trench Dugout industrieterrein Ieper

OK, Belgen kennen geen ruimtelijke ordening zoals bij ons maar een dienst ruimtelijke wanorde. Wat ook blijkt: een tot op zekere hoogte verenigd Europa is zo gek nog niet.

In Flanders fields the poppies blow...

In Flanders fields the poppies blow…