RZ14grauwegansprooi

‘Levert dat nou wat op, zo’n blog’  is de vraag die je nogal eens krijgt. Punten in de hemel of de hel, afhankelijk vanuit wiens perspectief je mijn schrijven en intenties bekijkt. Voldoende spinoff om van te leven. En bij een stukje geslaagd proza zoals op 1 mei zit ik lachend achter mijn toetsenbord: lol! En…. na 1000 blogs kreeg ik van jullie, de lezers 1000 euro voor een nieuwe camera. Die euri heb ik recent besteed aan de nieuwe Canon EOS 7D, ideaal voor mij: 8 beeldjes per seconde en ook bij hoge ISO nog helder beeld, dus bij weinig lichtsterkte in combinatie met mijn F2.8 lenzen kan ik zonder flits aan de gang blijven.

Die hoge snelheid heb je nodig bij bewegende vogels, kun je de camera meetrekken en bij relatief lange sluitertijd (1/80-1/100) krijg je dan beelden zoals hierboven. Wél met een stukje lekkere onscherpte voor de dynamiek, maar toch scherp op de juiste plaatsen. Ik wilde een gans als prooidier fotograferen, er moest wat paniek afspetteren, en hij moet een zekere moordlust opwekken: eten! Dit was in de Wieden.  Ooit bezocht ik de Vlaamse bond voor ‘verantwoorde natuurfotografie’ bij Antwerpen. ‘Allee, geniet u van de beelden’. Na 1 beeldreeks begon ik te knikkebollen, alweer een stukje rustiek onkruid bij ochtendlicht. Een beetje natuurverstoring heeft zo haar bekoring, als je het mij vraagt.

Rotonderoek

Rotonderoek

Ik heb me nooit serieus toegelegd op ornithoporno, close ups van gefotoshopte zittende vogels in ‘natuurlijke’ omgeving met ieder veertje op de juiste plaats. Daar zit geen verhaal in, en je wilt toch wat vertellen met een beeld: ik fotografeer menselijke natuur .  ‘Gewone’ vogels in onnatuurlijke omgeving zijn vaak veel boeiender dan ‘zeldzame’ vogels. Als je zeldzaam bent heb je het qua darwiniaanse survival-gymnastiek niet begrepen. terwijl algemene vogels de kunst van het overleven verstaan, die zijn dus interessanter dan dat broos vaatwerk waarmee de Groene 11 adverteren. Neem deze rotonderoek. Die fotografeerde ik rijdend over de rotonde bij Joure, na één vreugderonde over de rotonde in de herkansing vanuit het openstaande raam, inclusief toeterende achterligger.

Volgens mij zie je anno nu veel meer roeken en roekenkolonies dan vroeger, toen ze relatief zeldzaam waren. De roek heeft die kale snavelbasis, broedt in kolonies, verder kijkt hij je net zo boevig aan als een kraai. Die redt zich wel, zolang mensen geen massale uitroeicampagnes beginnen.

RZ14speulderbos00Een paar bomen die samen bos staan te zijn is de kunst niet, maar een beetje spannende bosfoto is beremoeilijk. Er zijn teveel details die afleiden. Mijn best verkochte foto is er één van Bialowieza in Oost Polen, die heeft in NRC, De Standaard, Financieele Dagblad, Bionieuws eva gestaan. Dat was na 300 mislukte foto’s, het licht viel goed binnen, 6 uur ’s ochtends en plots zag ik het.  Hier in het Speulderbos was het licht saai. Omdat je geen Ikea- showroomfoto wilt, maar een beetje magie zet je de sluiter op 9 seconden. Je houdt net lang genoeg vast tot de details van de takken op je beeldsensor vastliggen en trekt de camera dan bij tel 8 de lucht in.  Eerder in het Franse Verdun gedaan bij een bomkrater in het bos, om zo een explosie te suggereren. En dan heeft het toeval- wat je toe valt- vaak betere ideeen dan je zelf zou krijgen. Zo werkt de wetenschap ook, de beste ontdekkingen gaan per ongeluk.

RZ14FryslanVoorjaar in Fryslan bij één van mijn favoriete plekken tussen Warns en It Reade Klif. Niet zoveel over te zeggen eigenlijk, hij spreekt voor zich. Menselijke natuur zoals ik het graag in beeld breng.

RZ14keeskoolmees3

Had hij de rupsenpiek van Christiaan Both gemist, deze koolmees, zijn Nature artikel te letterlijk genomen en raakte hij helemaal van slag door de klimaatverandering? Deze koolmees had zich in de nesten gewurmd en daarbij zichzelf zo beschadigd dat hij zijn rug had gebroken. Het reanimeren in het doosje van mijn Ipad mocht niet baten. Kees Koolmees RIP, zijn plaats werd direct door een andere koolmees ingenomen die nu met het vrouwtje de jongen voert. De slet, ze liep al na een dag met een ander te rotzooien, zo zijn mezen: promeescue. Mijn I Pad Air spot hier een beetje met de zwaartekracht zoals je ziet

RZ14RIP2..de spiegel is vies. . Wat zong Neil Young ook maar weer? … just someone to keep my house clean, fix my meals and go away.