sharonVoor het nieuwe voedselblad Vork schreef ik een verhaal over de merkwaardige dubbelrol van de overheid richting visserij. Aan de ene kant subsidieert zij allerlei vissers, nieuwe vistuigjes, Masterplannen, Blueports en Kenniskringen om de visserij te helpen. Maar tegelijk subsidieert de overheid ook antivisserij-organisaties als Stichting de Noordzee die voor de door vissers gehate discardban lobbyen met dit subsidiegeld.

En de overheid financiert de import van goedkope buitenlandse kweekvis uit Vietnam, omdat een afdeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, CBI daar een ontwikkelingshulp-project heeft lopen, zoals wij al blogden. Nu financieert het Ministerie van Buitenlandse Zaken ook nog eens de promotie van de import van goedkope Vietcong- kweekpanga.

Het initiatief wordt ondersteund door het Nederlands Vietnamese business forum, een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.  Alfons van Duijvenbode, die het project namens het ministerie begeleidt: “Onze doelstelling is om pangasius meer waarde te geven, onder de nieuwe slogan: pangasius your everyday fish.”

Een grote tegenstelling met de Verenigde Staten, waar de overheid juist de import blokkeert  met tariefmuren om de eigen visserij en viskwekerij te beschermen tegen concurrentievervalsing uit lage lonenlanden met lagere milieu-eisen. Zoals ik al schreef voor het Financieele Dagblad kunnen onze hyperschone milieuvriendelijke viskwekers met hun gesloten recirculatiesystemen nooit concurreren met Vietnam-achtige landen waar milieu- en productieeisen veel lager liggen.

Ook is het waarom van de promotie hier markttechnisch gezien duister. Panga is al de tweede beste verkochte vis in de supermarkten, na de vissticks (van Canadese koolvis), zoals je kunt lezen in de Duurzame Visserij Wijzer van de SWNM die je HIER kunt downloaden. Die pangapromotie is Noordzeevissers een doorn in het oog. Zij kunnen hun verse Noordzeeschol in Nederland nauwelijks kwijt, ookal subsidieerde de Nederlandse overheid tegelijk ook de scholpromotie met 1,5 miljoen euro. Volgens hen verdringt goedkope importvis de verse vis uit het schap.

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid, lokale afzet en korte ketens valt er iets voor hun frustraties te zeggen. En vanuit de doelmatigheid van beleid helemaal. Het beste argument is echter de smaak, maar ach: wie kiloknallers en flatvarkens lust zal het misschien niet eens opmerken….