Helwin wordt gebouwd voor de klimaat-Farao

Heerema bouwt Helwin (98 bij 42 mtr, 10.000 ton) voor de klimaat-Farao

Terwijl bij ons voor de kust op 70 kilometer afstand van IJmuiden windfarm-zoekgebied is gepland waar energietransport via wisselspanning naar land wordt vervoerd, legt Heerema de laatste hand aan een ‘stekkerdoos’ voor gelijkstroom meldt De Ingenieur. Wij berichtten al eerder over Helwin, dat als stopcontact voor windfarms 690 MW vermogen verwerkt in de Duitse Noordzee en de wisselstroom voor transport omzet in gelijkstroom. Dat leidt tot minder transportverlies, die dan nog 4 procent bedraagt.

De kosten bedragen anderhalf miljard euro maar wegen voor opdrachtgever Tennet op tegen de inkomstenderving door transportverlies van de stroom (in de 15 jaar dat de windfarm stroom levert). Wie op deze mooie dag zin heeft om het transportverlies uit wisselstroom vervolgens te berekenen kan met deze gegevens dat wel achterhalen. En dan moet de stroom eenmaal aan land ook nog vervoerd naar een gebied waar er vraag naar is, ruim 400-500 kilometer richting Ruhrgebiet of zelfs Beieren.

Misschien moet ons Ministerie van Economische Zaken de kosten van Wind op Zee vervolgens uit het SER Energieakkoord dan nog eens herberekenen, waarbij ook transportverliezen worden meegerekend. Of eventuele omzetting in gelijkstrom en additionele kosten?

Historie blijft altijd razend actueel
Deze subsidiegedreven uitbouw van capaciteit komt in een markt waar mínder vraag is zoals de Utiliteitssector in Europa via Eurelectric voor 2013 meldde. Er komt dus straks nog méér stroom bij, die bij uitblijven van vraag wordt gedumpt, zeker wanneer ook alle Gigawatts uit het SER Energieakkoord worden bijgebouwd. Dat heeft weer invloed op de rentabiliteit van Helwin dat zonder EEG-Umlage van 17ct per kWh- opgehoest door de Duitse burger- nooit werd gerealiseerd. En waar de EEG-Umlage zou worden verlaagd naar 12-15 ct per kWh, wat gelijk is aan de SDE+subsidie (15ct per kWh, 3 keer de kostprijs van kolenstroom) die Henk Kamp nu geeft aan energieboeren die stroom opwekken volgens de huidige politieke voorkeur, los van de vraag of zij netto wel CO2-emissies uitsparen.

Het is interessant om te zien welke bouwwerken mensen oprichten, wanneer andere dan economische overwegingen de keuze voor energievormen en een project uitmaken. Je kunt Helwin misschien wel vergelijken met een piramidebouw voor de Farao, waarbij religieuze drijfveren de Egyptenaren tot grote hoogte dreven en waarbij zijn ambtenaren de bevolking brandschatten. Historie blijft altijd actueel.

De bouw en realisatie van Helwin, de omvang. alles is reuzeknap. Dat valt alvast niet te betwisten. En de Offshore-industrie is blij met het SER Energieakkoord.