GuldenAfgelopen maand verklaarde WNF-directeur Johan van de Gronden op de zonovergoten Antillen voor de ANP dat Bonaire haar eigen natuur niet zonder Nederlandse steun kan beschermen, bijvoorbeeld om een waterzuiveringsinstallatie te betalen. Omdat ik  Van de Gronden zelden op een waarheid kan betrappen raak je dan nieuwsgierig: hoe heeft dit tropische deel van ons bananenkoninkrijkje de ecologische zaakjes geregeld?

WNF hielp bij oprichting Bonaire Marine Park
Laten we positief beginnen, ook over WNF dat meehielp bij de oprichting van het ongeveer 2500 hectare grote Bonaire Marine Park in 1979. Het management van dit park is in handen van Stinapa. De stichting draait vooral op inkomsten uit parkbezoek, 10 euro per bezoeker, waarmee in totaal 1,8 miljoen wordt binnengehaald van het budget van een kleine 2 miljoen. Er komen voor 124 ton gulden donaties binnen en nog een subsidie van de Antilliaanse regering van 48 duizend gulden. Op Bonaire kan men dus uitstekend de eigen broek ophouden.  Een Antilliaanse gulden is 0,42 euro, dus per jaar heeft Stinapa 8 ton euro te besteden.

Stinapa heeft tientallen donoren en samenwerkingsverbanden. De grootste donor aan de natuur van de Antillen, dus ook Sint Eustatius en de rest, dat bent U, de belastingbetaler sinds 2010: via IUCN en de Dutch Carribean Natura Alliance betaalt het Ministerie van Koninkrijksrelaties volgens Stinapa nu jaarlijks 1 miljoen euro.  Hoeveel daarvan aan IUCN en andere NGO-strijkstokken blijft hangen staat er niet bij.

Wat is de bijdrage van WNF, volgens Stinapa:  + 420.000 euro in 25 jaar= 16,8 duizend euro per jaar, 4,7 procent budget.

Our relationship with WWF goes way back to the start-up of the Bonaire Marine Park. As one of the co-founders of the park they have contributed with over one million guilders in grant money to STINAPA/Bonaire National Marine Park over the past 25 years. We often turn to the WWF for advice and support. On their part they are very proud of us and use Bonaire as an example of a well-managed underwater park in all their presentations and campaigns. WWF-NL is a member of the DCNA Support Group in the Netherlands.

Dragen ze toch 4,7 procent aan het jaarbudget van Stinapa bij. Dat is aardig van het WNF, ze financierden in 2010 het salaris van een parkranger en een nieuwe auto, en in ruil daarvoor mag WNF-personeel af en toe een vakantieduik maken in het Marine Park.

Maar laten we het in perspectief zien
Bij jaarinkomen WNF NL van 66 miljoen euro in 2010 is die gift aan Bonaire 0,025 procent van het WNF-jaarbudget.  Met Carice van Houten in 2010 even een filmpje opnemen over de eigen goede werken op Bonaire, Carice laten aanschuiven bij Pauw en Witteman. Zo werkt WNF natuurbescherming.

Wat die rioolwaterszuiveringsinstallatie betreft die de bevolking van Bonaire volgens Van de Gronden niet zelf zou kunnen betalen. De Stinapa meldt in haar jaarverslag van 2010 voor deze installatie het volgende: Funding Secured. Wanneer mijn Engels nog steeds op peil is vertaal ik dat als: geld binnen, al in 2010 terwijl het volgens Van de Gronden in 2014 nog niet was geregeld.

Hij zal bedoelen: uw extra bijdrage is altijd welkom, wanneer ik het Grondiaans even ontcijfer.  Voor het Wereld Natuur Fonds welteverstaan, want als u wilt dat er werkelijk substantieel geld naar de natuur van Bonaire gaat kunt u beter gewoon braaf belasting betalen.  Of er op vertrouwen dat de Bonairianen dat zelf over het algemeen wel redelijk weten te regelen, samen met nog tientallen andere donor- en partnerorganisaties op dit comfortabele eilandje. (voor de koraalriffen in de koude Barentszee is alvast minder belangstelling)