RZ13shrimphunt2

Terwijl in landen als Uganda de populatie vissers verdubbelde en in Nigeria verviervoudigde naar 1,5 miljoen van 1995-2011, halveerde de populatie vissers in Westerse landen als de UK bijna van een kleine 20.000 naar 12.000, of nam met ruim een derde af zoals in Nederland (3756>2836). Dat kun je eenvoudig lezen in de FAO-statistieken. Zelfs in hét visserijland van Europa dankzij Atlantische haring (en zalm uit aquacultuur), Noorwegen, kelderde de visserspopulatie van 23653 vissers naar 12.768.  Ook visserijland Japan zag haar visserspopulatie bijna halveren van 300.000 naar 170.000. Ook in Westers georienteerde Aziatische landen als Zuid Korea kelderde de visserspopulatie.

In landen die voor ontwikkelingshulp in aanmerking komen als Vietnam en Indonesie (nr3 van visserijlanden) blijft de visserspopulatie groeien.In de top 5 van visserijlanden na Indonesie (3), komt één Westers land voor, de USA met een ruime 5 miljoen ton vangst, die in 2011 groter was dan de jaren daarvoor. Hiervan zijn geen personeelsgegevens beschikbaar.

Tegelijk blijft de aanlanding al jaren rond de 90 miljoen ton schommelen, waarbij China de grootste vis is in de visserij. De 90 miljoen Chinese vissers halen  15,772  miljoen ton vis aan land, dat is tweemaal zoveel in ton als de nummer 2: Peru met 8,2 miljoen ton. Met Chili richt Peru zich op de in volume grootste visserij, die van ansjovis.  Andere favoriete prooivis van de mensheid is de skipjack tuna (na Panga en koolvissticks is die bliktonijn Neerland’s meest gegeten vis) en de Atlantische haring. De visserijgroep met de grootste handelswaarde is de garnaal.  Van de vangst eindigt 15 procent als vismeel voor de aquacultuur.

Nederland is op nr 42 in volume een kleine vis in de visserij geworden, niet alleen qua personeel maar ook in vangsten. We vangen zelfs minder dan Mauretanie in 2011 met 370 duizend ton, ietsje meer dan de Faroer eilanden dat bijna de zelfde vangstvolumes haalt met 1600 vissers. Al met al raakt de zee bij ons zo behoorlijk leeg, als je het vergelijkt met 1995: er zijn dagen dat vissers op de Noordzee geen enkele collega meer tegenkomen.

Help Climategate.nl daarom mee om de visser te redden van uitsterven. Onze giro is per email aan te vragen. Doe uw donatie en help mee tegen de lege zee. Met de discardban op komst zullen ook de laatste 97 Noordzeekotters uitsterven, kopje onder gaan. Dat laat jij toch niet gebeuren? Daarom: hier met uw portemonnee!