wetenschap

Dit is onze man! Heino Falcke. Onthoud die naam. Hoogleraar deeltjesfysica. Dan ben je niet dom. Dan ben je in een positie om iets te zeggen over de noodzaak dat wetenschappers juist niet meer activistisch moeten interveniëren in de politiek. Het is allemaal begonnen met die verschrikkelijke atoombom die netto duizenden mensenlevens heeft gespaard omdat daardoor in Japan geen Amerikaanse invasie nodig was. Daar mogen we op D-Day wel even bij stil staan. Na die atoombom dachten wetenschappers ineens dat het hun morele plicht was de wereld als een soort ancient mariner te waarschuwen dat de Doos van Pandora weer dicht moest. Daarbij verzwijgend dat er onder in die doos niet alleen de dierlijke hoop nog was voor de mensheid, maar ook de enige echte USP die wij mensen hebben: het rationele optimisme dat door sommigen nu gelukkig weer is teruggevonden en glimmend wordt opgepoetst. Wat moeten wetenschappers doen volgens Falcke, die schrijft naar aanleiding van de zoveelste misser in de fundamentele natuurkunde? Ach lees het zelf maar!