Vlinderbioloog en Neo-malthusiaan Paul Erhlich heeft weer een nieuwe kreet in media gelanceerd: door schaarste aan hulpbronnen is er straks zo weinig voedsel dat we straks ook onze doden gaan opeten. Eet smakelijk, Paul, dan. Zijn tegenpool de econoom Julian Simon bewees al dat Ehrlich met vrijwel iedere alarmerende voorspelling over grondstoffen de plank glorieus misslaat.
Nu heeft erfgenaam van Simon, Bjorn Lomborg op zijn website een grafiek met begeleidend commentaar dat een rebuttal levert. Het aantal beschikbare calorieen per persoon is in 50 jaar gestegen van 1900 naar 2600 in ontwikkelingslanden, dankzij de Groene Revolutie. Een nieuwe Groene Revolutie met investering in landbouwwetenschap kan helpen de laatste 850 miljoen hongerenden op aarde een maaltijd te geven. Ondanks record-graanoogsten afgelopen jaar en voldoende beschikbaar voedsel kunnen zij geen goed voedsel betalen.
The key to solving hunger is to ease the poverty that causes it. Getting people out of poverty requires more free trade, more technology, and more access to affordable energy — unfortunately all things toward which Ehrlich, in his misplaced worry, displays indifference or actively works against.
Instead of preaching vaguely apocalyptic scenarios, we should help make cheaper food more widely available to those who need it.
We kunnen per euro meer goed doen, is het motto van Lomborg en zijn Copenhagen Consensus. In plaats van miljarden te steken in klimaatmitigatie, kun je ook in R&D investeren waarmee je werkelijk bestaande mensen kunt helpen. Je kunt het ook- zoals Nederland doet- verstoken- via subsidies aan energieboeren vanuit het geloof dat je zo klimaatrampen keert.
all it requires is forgetting about ‘money’ or ‘property’ and start Sharing with-out asking any-thing in return, the destruction of good food to keep prices high no longer ‘existing’ making all happy campers in this here illusion …
Louise Fresco: “De aarde kan met haar capaciteit nu al 40 miljard aardbewoners voeden”. Lomborg: “biofuel-productie uit agricultuur concurreert met voedselproductie op de wereldmarkt en drijven de voedselprijzen op”. Aalt Dijkhuizen: “Biologische voedselproductie is niet duurzaam”. Honger in Afrika wordt niet veroorzaakt door voedseltekort, maar door godsdienstoorlogen, stammenoorlogen en corrupte regimes.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrika#Oorlogen.2C_armoede_en_hongersnoden
Het gegeven dat hele bevolkingsgroepen 2 tot 3 maal zoveel eten als noodzakelijk en allerlei economische principes zoals o.a. het doordraaien van voedsel en de massale berg voedselafval helpt het hongerige deel van de mensheid bepaald niet.
Zolang het kunstmatig in stand gehouden schaarsteprincipe – om economische redenen – gehandhaafd blijft zal er ook geen oplossing voor komen….
@ Rob B: In het “ideale” Cuba lijdt iedereen aan “even weinig”, evenzo in het “ideale” Zimbabwe. Daar wordt op de veilingen niks doorgedraaid omdat er niets te veilen is.
We zitten hier in NL met te veel utopisten, die common sense verruild hebben voor good feeling.
Ik ben bezig met het boek van Marnix de Bruin over Zuid-Afrika: “Het land van Soekmekaar”. Daar lees je hoe onder pressie tegen boeren, uitgedeeld vruchtbare landbouwgrond aan een zwarte gemeenschap, binnen 4 jaar een leeg gekapte en verdorde woestijn is geworden (analoog aan Zimbabwe).
soekmekaar.wordpress.com/about/
http://www.bol.com/nl/p/het-land-van-soekmekaar/1001004007581477/