ehrlichVlinderbioloog en Neo-malthusiaan Paul Erhlich heeft weer een nieuwe kreet in media gelanceerd: door schaarste aan hulpbronnen is er straks zo weinig voedsel dat we straks ook onze doden gaan opeten. Eet smakelijk, Paul, dan. Zijn tegenpool de econoom Julian Simon bewees al dat Ehrlich met vrijwel iedere alarmerende voorspelling over grondstoffen de plank glorieus misslaat.

Nu heeft erfgenaam van Simon, Bjorn Lomborg op zijn website een grafiek met begeleidend commentaar dat een rebuttal levert. Het aantal beschikbare calorieen per persoon is in 50 jaar  gestegen van 1900 naar 2600 in ontwikkelingslanden, dankzij de Groene Revolutie. Een nieuwe Groene Revolutie met investering in landbouwwetenschap kan helpen de laatste 850 miljoen hongerenden op aarde een maaltijd te geven. Ondanks record-graanoogsten afgelopen jaar en voldoende beschikbaar voedsel kunnen zij geen goed voedsel betalen.

The key to solving hunger is to ease the poverty that causes it. Getting people out of poverty requires more free trade, more technology, and more access to affordable energy — unfortunately all things toward which Ehrlich, in his misplaced worry, displays indifference or actively works against.

Instead of preaching vaguely apocalyptic scenarios, we should help make cheaper food more widely available to those who need it.

We kunnen per euro meer goed doen, is het motto van Lomborg en zijn Copenhagen Consensus. In plaats van miljarden te steken in klimaatmitigatie, kun je ook in R&D investeren waarmee je werkelijk bestaande mensen kunt helpen. Je kunt het ook- zoals Nederland doet- verstoken- via subsidies aan energieboeren vanuit het geloof dat je zo klimaatrampen keert.