Duur.    Zaam

Duur. Zaam


In FD Energiepro trapt een journalist in de mythe dat Denemarken voorop zou lopen in de opwekking van CO2-vrije energie, omdat ze zoveel windmolens opstelden. (Zonder de vraag te stellen, hebben die molens ervoor gezorgd dat ook maar 1 fossiele energiecentrale in Denemarken minder ging draaien in laatste decennium, en waar transport en industrie de uitstoot bepalen) We moeten vervolgens lezen hoe wij van Denemarken kunnen leren, waarbij ongetwijfeld de Politieke Wil en De Overheid de uitkomst zijn want samen kunnen we het als we maar geloven…

Ik bezoek vandaag de redactie en zal me wijselijk stil houden…

De groenste in Europa qua elektriciteitsopwekking is echter Zwitserland, met 56 procent waterkracht en 39 procent CO2-vrije nucleaire energie, de energievorm die klimaatactivist James Hansen nu aanbeveelt. Hansen is de bedenker van het woord Greenhouse effect, dus hij kan het weten. Noorwegen draait voor 90 procent op hydro, misschien dat zij de Zwitsers evenaren met wat biomassa en molens erbij…de Denen draaien bij mijn weten nog steeds grotendeels op fossiele energie-opwekking, hoewel op windrijke dagen de productie tientallen procenten van het geleverde vermogen van wind afkomstig is, moeten die centrales standby blijven als de wind wegvalt.

Daarnaast moeten de Denen van dit geproduceerde windvermogen tientallen procenten op het europese net dumpen, wanneer de wind waait en er geen vraag naar is. De Denen hebben de hoogste energierekening van Europa met de Duitsers, een voorbeeldland dus van duur. Zaamheid.