photodePascalH

Bovenstaande foto van de in opspraak geraakte Pascal “vliegende Luxemburger” Husting van Greenpeace bewijst voor mij eens te meer dat in de milieubeweging net als in de marketing bepaalde hip en artistiek ogende types met een jasje aan en geen das (ik noem ze vaak “krullenbol”) het ver kunnen schoppen. Gelukkige jeugd. Aimabele kop. Welbespraakt. Goed netwerk van studievrindjes. Mensen met een dergelijk charisma zijn vaak moreel corrupt omdat ze van jongs af aan meer positieve feedback krijgen dan hun gedrag rechtvaardigt. Een puistenkop met jampotglazen zal of extreem aardig en hulpvaardig moeten worden om succes te hebben of erg rijk (of Louis van Gaal).

En nu is Pascal serieus in opspraak geraakt. Elke maand heen en weer vliegen van Luxemburg naar Amsterdam mag niet van…. ja van wie ook al weer niet? Welke Pavlov reactie is dat? O ja van de milieubeweging. Wel ik kan Pascal en zijn organisatie en de donateurs geruststellen: vliegen is helemaal OK! Het is groener dan groen. Veel groener dan fietsen en al helemaal veel groener dan een Prius rijden op windstroom. Want vliegen zorgt voor veel uitstoot van groeigas. Gas dat de economie laat groeien en de plantenwereld waardoor ook mens en dier weer beter af zijn. CO2 is de chemische notatie van groeigas. Het groenste stofje op aarde.

Het jammere is dat het zo mooi had kunnen zijn voor WNF en Greenpeace. Want er is zo veel behoefte aan NGO’s waar linkse politici na uit de kamer te zijn gestemd of als minister te zijn afgezwaaid, terechtkunnen als directeur of manager. En ontwikkelingssamenwerking is op zijn retour. Dus hoe mooi was het geweest als de milieubeweging niet was gaan liegen over het klimaat? Ja het was een mefistofelische keuze om voor het grote geld te gaan en de mondiale politiek. Maar als NGO of andere parasitaire organisatie moet je juist leren om de tweede viool te blijven spelen. Dan is een leven van vliegen van conferentie-oord naar conferentie-oord gegarandeerd ondertussen walvissen en zeehonden reddend en groeigas uitstotend. Een parasiet moet leren neutraal te zijn voor zijn gastheer. Maar als de parasiet zoals op elke vitale gierzwaluw huist tegen de gastheer gaat roepen dat vliegen geen goed idee is, dan raakt de gastheer depressief en is voor de parasiet de lol uiteindelijk ook over.

Bij deze biedt ik de milieubeweging een eerlijke terugtocht van hun vermaledijde keuze om structureel liegen tot hun core business te maken in plaats van structureel borrelen. Als WNF en Greenpeace binnen 14 dagen met een officieel nieuw standpunt naar buiten komen dat ze een “beetje dom” zijn geweest en dat CO2 (en daarmee het kapitalisme als economisch model) eigenlijk gewoon helemaal prima is, dan zullen we ze hier niet afzeiken en ze gewoon tot hun pensioen aanmoedigen en zelfs volgen op hun planeetreddende werk, dat in feite bij gebrek aan religie zieltjesreddend werk is. Wij mensen hebben nu eenmaal een kerk en een geloof en rituelen nodig om te gedijen. Jezus zei: “Gun de keizer wat des keizers is”. Laat de keizer dus vliegen en vlieg ook zelf lekker mee. Beperk je tot de feel good marketing zoals Coca Cola dat doet. De gedachte dat een internationale manager van Coca Cola in opspraak raakt over een paar geboekte vluchten, is te belachelijk voor woorden. En Greenpeace light zou totaal onschadelijk zijn voor onze samenleving (dat is waar een parasiet naar moet streven: beetje bloed – lees: geld – aftappen maar het organisme als geheel niet schaden) en dat kan Coca Cola pas zeggen als ze puur gezond water in hun flessen gaan stoppen.