abbott-harper

Dit bericht met video wil je niet missen (H/T Argiris Diamantis). Op deze website hebben we allemaal de spectaculaire machtsovername door Tony Abbott in Australië gevolgd. Zijn mandaat berust expliciet op de kolenbelasting die zijn sociaaldemocratische voorgangers hadden ingesteld. In Canada is met Stephen Harper een geestverwant aan de macht gekomen. Nieuw-Zeeland schijnt ook al aan boord te zijn gekomen. Na zijn bezoek aan de D-Day herdenking in Frankrijk is Abbott naar Canada gereisd en via dat bevriende land zal hij het sinds kort ook betaalbare-energie-vijandelijke terrein van Obama’s Amerika betreden.

940px-Commonwealth_of_Nations.svg

Abbott heeft expliciet aangekondigd een alliantie te willen stichten van centrum-rechts geregeerde landen. Tja, daar kan Rutte met Samsom op zijn nek niet bij. Maar als UKIP nu eens de verkiezingen zou winnen volgend jaar dan zou prime minister Farage natuurlijk direct toetreden. En dan gaat de wereldkaart van klimaatsceptische regeringen verdacht veel lijken op een kaart van de commonwealth. Als de Amerikaanse Republikeinen dan ook nog eens komende herfst de senaat veroveren om Obama helemaal vleugellam te maken dan is een revolutie nabij. Dat is het leuke van tipping points je weet dat ze er zijn maar je kunt met geen mogelijkheid zeggen welke tendensen binnen afzienbare tijd gaan samenspannen om de wereld voor goed te veranderen.

Ach en als smaakmakers hebben we nog twee events die schreeuwen om een krachtig Al Gore effect: de klimaattop in New York in september als we waarschijnlijk een meer dan gemiddelde ijsbedekking van de noordpool krijgen en het volgende VN circus in december 2015 als Parijs natuurlijk door sneeuwstormen gegeseld zal worden.