Terwijl het gros van de Europese landen in 2013 minder CO2 ging uitstoten, ons land 1-2 procent en vooral de landen waar de economie exponentieel kromp, waren er 4 landen die meer fossiele brandstof gingen verstoken met als koploper Denemarken. Dit voorbeeldland in windenergie ging liefst 6,8 procent meer fossiele brandstoffen verstoken, terwijl het andere duurzame avondland Duitsland voor 2 procent extra fossiele brandstof tekende, zo blijkt uit de jaarcijfers van Eurostat, zie deze link http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/8-07052014-AP/EN/8-07052014-AP-EN.PDF
Onduidelijk is de exacte oorzaak van die groei in CO2-emissies. Dat zoek ik nog uit voor de lezers van Climategate.nl. Waaide het niet genoeg, of niet op het goede moment zodat deze oneindig beschikbare energiebron tijdelijk niet beschikbaar was op het juiste tijdstip van zijn oneindige beschikbaarheid?
Een reden van die 6,6 % zou misschien kunnen zijn dat de gegevens nog op partly estimate staan? Ook benieuwd naar de cijfers van Denemarken II (Maersk) die waren vorig jaar Denemarken I haast voorbij met CO2 uitstoot.
Rypke …
“Onduidelijk is de exacte oorzaak van die groei in CO2-emissies. Dat zoek ik nog uit voor de lezers van Climategate.nl”
????
De reden kan je zien bv in een auto met een meter die het verbruik per 100 km aangeeft. In de file – stop en start, analoog aan wind of zonneschijn – is dat het dubbel tot het oneindige van diezelfde meter tegen een constante 120 km/u .
Diezelfde meter staat misschien niet in bv een gascentrale, maar toch heeft K. Le Pair daar heel duidelijke cijfers over …
Twijfelt iemand daar nog aan ? (bij min of meer gelijke vraag naar elektriciteit …)
Ook in 2012 namen in Duitsland de CO2 emissies toe met 0, 9 procent, waar ze in de rest van de EU meest afnamen, Duitsland heeft in absolute termen op afstand de hoogste CO2 emissies van Europa, 1, 8 maal meer dan de nr 2, de UK
Volgens het Bundesnetzagentur is de stijging in 2013 vooral veroorzaakt door meer bruinkool- en steenkoolstook, ten koste van gas.
Bij alle bovengenoemde redenen komt ook dat er kerncentrales gesloten worden. Om toch voldoende reservecapaciteit te hebben voor als het niet waait c.q. de zon schijnt worden er kolen en bruinkool centrales bij geschakeld. En die draaien vervolgens deels op halve kracht waardoor ze minder efficient (lees: meer co2) draaien.
Rijpke, ik been benieuwd naar het resultaat van uw verdere onderzoek.
Import van co2 rijke kolenstroom uit duitsland en export van co2 arme windstroom zullen hun invloed hebben.
(als ik plant was had ik zo mijn voorkeur)
Die 6,8 % stijging van de co2 uitstoot kan heel goed veroorzaakt worden door de uitstoot van verkeer, verwarming, industrie veeteelt ect. Die invloed is veel groter dan de uitstoot voor elektriciteit productie.
En er is al een Green deal sinds 2011 … “Green Deal Offshore Windenergie”
met als doel tussen nu en 2020 de kostprijs van offshore wind, hoe toevallig, met minimaal 40% omlaag te brengen.
http://www.nwea.nl/greendeal
Voor meer informatie of een gesprek over de Green Deal kun je contact opnemen met Ton Hirdes Contactgegevens: Email: thirdes@nwea.nl Telefoon: 030-231 6977
Denemarken voorbeeldland:
http://www.kebmin.dk/en/news/helveg-denmark-is-taking-responsibility-the-climate