Dorp met enkel Feijenoordsupporters...

Dorp met enkel Feijenoordsupporters…


In een vorige palingblog vroeg ik me al af: nemen milieuclubs ons in de maling over paling, door eenzijdig de visserij de zwarte piet toe te spelen? Nu lijkt ook de IUCN deels mee te gaan in die filosofie: een populatiedaling keer je (mede) door het verantwoord eten en oogsten van paling, zoals Fish2fork meldt.
Volgens Matthew Gollock van IUCN doen palingvissers in veel landen meer om de paling te helpen dan NGOs en overheden. hoewel uitzetprogrammas (nog) geen hard bewezen effect hebben op het verbeteren van recruitment is het volgens hem oneerlijk om visserij enkel te straffen, zonder alle oorzaken tegelijk aan te pakken die de daling van paling veroorzaken. Die daling blijft qua oorzaken nog in rook gehuld, de aal is en blijft een mysterieus beest.

In Groot Brittannie beveelt de Marine Conservation Society ook dat consumptie moet stoppen, dit is het Engelse equivalent van Stichting de Noordzee. Wat gezien de IUCN status overigens volkomen terecht lijkt. Alsof je een pandabeer verwerkt tot berensteak (tava ursu in het Roemeens), op het eerste gezicht lijken milieuclubs wel vaker een redelijke positie te vertegenwoordigen. Maar op het tweede gezicht werkt links meestal averechts, ze halen het dna uit de bescherming van mensen die uit zuiver eigenbelang de stand willen opkrikken: vissers, door ze als kop van jut te gebruiken voor het adverteren van de eigendaadkracht en campagnes.

Zoals de laatste classificatie toont van IUCN is de aal nu ernstig bedreigd, op basis van de sterke populatiedaling van de afelopen 20 jaar. Maar simpelweg de visserij de nek omdraaien is volgens Matthew Gollock van de IUCN dus geen goed idee.

Ik sprak ooit Jacob de Boer van het IVM aan de VU over de paling. Hij keek naar de sterke vermagering van alen, en het vermoeden was dat ze niet genoeg vet hadden om de paaigronden in de Sargassozee nog te halen. Dat zou door pcbs komen, maar in de PCB rijke jaren 60 was die recruitment nog zo goed, dat de jaren 80 nog aalrijk waren. Ik kreeg ze als ventje alvast regelmatig aan mijn hengel.

We kunnen dus beter meer paling eten uit het vastgestelde magere quotum (dat al rekening houdt met de lage stand), zoadat de vissers per kilo een euro in onderzoek kunnen steken. Op mij komt dat aal over de dijk zetten, zodat de zeehonden ze kunnen verslinden wat symbolisch over. Je kunt daar nooit een effect van meten, maar wie betere ideen heeft mag ze hier melden.
Er lijkt overigens sprake van licht herstel in Europa, maar het is natuurlijk te vroeg om dat al na vier jaar als zekerheid te melden.