Sprekesdiner

Sprekersdiner

Onlangs kreeg ik in Delft één van de sprekers van ICCC9 op bezoek, de briljante Zweedse ingenieur Fred Goldman. Na een gezellig etentje in Vlaanderen (de meest kansrijke plek in Nederland om een beroemde scepticus tegen het lijf te lopen, velen gingen hem voor) beloofde hij me binnen te loodsen op het sprekersdiner in Las Vegas. En zo geschiedde het dat ik gisteravond doorbracht aan tafel met Patrick Moore, oprichter van Greenpeace, en Lord Monckton, de briljante clown van de sceptische beweging.

Lord Monckton in gesprek met Patrick Moore

Lord Monckton in gesprek met Patrick Moore

Monckton
Ter herinnering: de Viscount liet zich droppen aan een parachute achter de linies van de Durban klimaatconferentie en nam het woord op een volgende conferentie als woordvoerder van een ter plekke verzonnen Aziatische organisatie. Nu is hij banned for life door het IPCC,wat hem uiteraard een stevig applaus opleverde.

Maar hij is zeer intelligent en wetenschappelijk en inhoudelijk verbijsterend sterk. Zijn presentaties waren tot nu toe zeer beheerst en inhoudelijk, vanmiddag is hij de keynote speaker bij de lunch, en dan gaat ongetwijfeld het dak eraf! Hij verklapte al wat hij gaat openbaren: het IPCC heeft een flinke daling van de climate sensitivity verstopt.

Patrick Moore
Gisterenmiddag had ik Moore al gevraagd of we samen konden lunchen en dat vond hij prima. Ondanks zijn ster-status bleek hij zeer vriendelijk en toegankelijk.
Hij vertelde me dat hij als Canadese tiener Greenpeace oprichtte met een paar vriendjes in de kelder van een Unitarian kerk, die ze kregen omdat twee van zijn maatjes Quakers waren. Zijn pa gaf de eerste $1000 om ze op weg te helpen. Inmiddels is het een bedrijf dat miljarden omzet in eenzijdige propaganda. Het kan verkeren!

Al bijna 30 jaar geleden besloot hij zijn eigen Greenpeace te verlaten omdat ze hun wetenschappelijke roots loslieten en zich verlaagden tot actievoeren om het actievoeren. Inmiddels beaamt hij volmondig dat Greenpeace het spel smerig spelen, hij moet er helemaal niets meer van hebben.

Ik wist al jaren dat hij zich sceptisch opstelde in het energiedebat en kernenergie zag als enige optie op lange termijn. Maar dat geldt ook voor onze meest alarmistische en fanatieke tegenstander Hansen. Ik was dan ook zeer verrast dat Moore als keynote speaker bij het ontbijt met een dijk van een presentatie kwam die voor elke leek begrijpelijk zou moeten zijn en het hele scala aan sceptische argumentatie glashelder uiteenzet. Zodra de video beschikbaar is zal ik er hier naar verwijzen.

Bij de lunch hebben we het nog gehad over onze ideeën voor de toekomst van de energievoorziening en daar bleken we elkaar goed te kunnen vinden. Hij beloofde naar Nederland te komen als ik hem nodig had voor mijn plannen, en daar zal ik hem zeker aan houden.

IJsberen en wetenschap
Ik stuur gauw dit blog weg, want ik zit midden in een symposium. Anthony Watts is aan het woord en beantwoordt vragen over Russische weerstations, die niet blijken te worden afgelezen omdat het te gevaarlijk is vanwege de vele ijsberen die er rondhangen…