Aalherstelgroep: met laster en lobby stampij maken zonder praktijkverantwoording helpt aalherstel

Aalherstelgroep met Sportvisserij: met laster en lobby stampij maken/werk voor jezelf genereren zonder praktijkverantwoording helpt aalherstel

In deel 10 van het Palingoproer op ons blog: Fred Bloot van Sportvisserij Nederland schermt met Jaap Quak dat zijn organisatie de aal beschermt door zijn achterban reeds in 2009 op te roepen alle aal na vangst terug te zetten, Quak onderstreepte dit nog in een email. Mijn (tot nu toe door Bloot en Quak onbeantwoorde) vraag is dan: wie controleert dat? Vervolgens stuurde  lezer/reageerder Klaas Janssen (tnx Klaas!) dit rapport C14/12) van Imares uit 2012 van Martin de Graaf, met een schatting over hoeveel aal sportvissers meenamen danwel dodelijk beschadigden in 2010:

De bovengrens van die schatting ligt op 115 ton aanlanding door sportvissers (ondergrens 54 ton), dat is- dames en heren- ruim tweemaal zoveel als wat de beroepsvisserij op het IJsselmeer in 2010 aanlandde aan grote fuikaal (50 ton, naast dik 25 ton via andere methodes). Met teruggezette aal erbij ligt de bovengrens zelfs op ruim 174 ton onttrekking door sportvissers. Onzekerheidsmarges zijn groot omdat de meeste sportvissers niet staan geregistreerd en hun vangst niet melden. 

Dus de Sportvisserij is deel van het probleem, niet de oplossing, terwijl ze via hun campagnes goede sier maken als palingbeschermer.

Talk is cheap
Tegelijk voert Fred Bloot zijn organisatie oorlog tegen beroepsvissers, voorzien van plaatjes om politici te beinvloeden met enkele fondsenwervende marketingbedrijven (WNF, Greenpeace Stichting de Noordzee). Zij startten in 2009 de ‘Aalherstelgroep’ , met als enige activiteit een lobby/marketingcampagne ‘de paling is bedreigd’ via verhaaltjes  die goed in het gehoor liggenals: ‘de paling is onze panda’:

Beide dieren staan op de zogeheten rode lijst van met uitsterven bedreigde soorten, is de boodschap van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Natuurmonumenten, Stichting De Noordzee en ook Sportvisserij Nederland.

Volgens Carel ‘Loverboy’ Drijver (WNF) is een volledig vangstverbod op paling uiteindelijk de enige manier voor de paling om te overleven. ,,Het gaat zo slecht, dat elke paling die nu wordt gevangen er een te veel is.

De achtergrond: jarenlange kift tussen sport- en beroepsvisserij
Sinds ik hier op Climategate.nl aan het palingoproer begon, na reeds 3 jr geleden voor het Parool over de kwestie te schrijven, komen de sportvissers hier binnengedruppeld. Ze hebben een eigen website  ’totalfishing’. We zien dan al snel op deze ongecensureerde site onder de posting ‘Intrekken dat verbod‘ van een reageeerder die zich ‘Sensor’ noemt dat de landelijke organisatie in verdeeldheid leeft met de diverse onderafdelingen, die zijn terugzetverplichting graag aan hun laars lappen met het argument:

Joop Bongers van Sportvisserij Nederland, Je hoort het. De Mininister van Landbouw en visserij ziet niets in een verbod op het vangen en meenemen van aal voor de beroepsvisserij. Dus intrekken dat verbod. Al is het maar principieel. Beroepsvissers vangen aal dan vangen de sportvissers ook aal. Anders worden wij gediscrimineerd en discriminatie is bij wet verboden. Dien de belangen van de sportvissers want daar is Sportvisserij Nederland voor.

SVN: wat sportvissers PR-matig doen, Totalfishing, wat sportvissers écht denken en doen
Als hunnie het doen mogen wij ook: dat is ook het argument, van beroepsvissers die blijven overbevissen. Als ik het niet doe, haalt een ander het er uit, ecologische ethiek van schoolpleinniveau. Conclusie Fred Bloot kan zelfs zijn eigen achterban niet onder controle houden/heeft daar geen gezag: sterker, zij ‘voelen  zich door hun belangenbehartiger in de kou gezet’, omdat deze de aalvisserij aan hun ontstal en er niet in slaagde tegelijk een verbod op beroepsvisserij (de concurrent van de hengelaar) voor elkaar te krijgen, zo stelt sportvisser Jan op Totalfishing

Waarbij het tegelijk maar de vraag is of het terugzetten van gevangen paling door sportvissers zo fantastisch is:

Wilfred
09-06-2008 17:39

Ik sta helemaal achter het voornemen van SN. Hoe kun je het beroep aanpakken zonder als sport eerst zelf het goede voorbeeld te geven? SN geeft hiermee een duidelijk signaal af, dat de georganiseerde sportvisserij de bedroevende aalstand dermate serieus neemt, dat zij bereid is dit offer te brengen. Overigens zou het beter zijn om het vissen op paling helemaal te verbieden. Ik geloof niet zo in het ongeschonden terugzetten van deze gladde rakkers. Tenzij je, zonder ze aan te pakken, de lijn of haak doorknipt.

Dat is eerlijk van Wilfred, want toen ik als ventje paling vistte (en baars) in het Van Harinxmakanaal, wist je zeker dat je tuig er aan ging.  Daarnaast: paling zuigt de prooi naar binnen, en dus moest ik de haak ook uit de keel of maag trekken.

Waarna Wilfred door forumgenoten wordt geroosterd, die graag de beroepsvisserij willen kaltstellen. Kortom, er is al jaren concurrentiestrijd tussen sport- en beroepsvissers: de sportvissers lijken nu met de professionele marketeers van WNF een instrument te hebben die beroepsvissers van het water te kegelen via ‘Paling is de panda’-campagnes, zonder één cent te investeren in concreet herstel in de praktijk.

Tuut tuut tuut, de groetjes van Fuut
Inmiddels kan ik op Totalfishing ook al op lovende recencies rekenen van sportvissers, van ene ‘Fuut’: ik span samen met de beroepsvisserij, en zou reacties van sportvissers blokkeren. Er wordt hier niemand geblokkeerd, ja, de sploggers van ’totalporn’of ‘ministry of cannabis’, maar de Fuut zeker niet. Heren, heren, u bent vrij hier uw visie te geven maar kom dan met getallen, argumenten en wat betreft kritiek op de beroepsvisserij ben ik de eerste- vraag Johan Nooitgedagt maar: die kan mij wel schieten.

Wat Fred Bloot en Jaap Quak betreft: wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. In afwachting op uw reactie verblijf ik