Zuiderzeedijk, straks ook een draaiende horizon

Zuiderzeedijk, straks ook een draaiende horizon

Mag je kwaad doen om erger te voorkomen, het is de centrale these uit ‘Misdaad en Straf’ van Dostojewski. Die vraag dreef boven toen dit weekend een vroegere vriend uit Wageningen weer langskwam en ik als touroperator de schoonheid van Zuid West Friesland toonde, it Reade Klif met het ‘liever dood dan slaaf’-monument en andere favoriete hangouts van de Firma Zeilmaker BV met één gemeenschappelijke noemer: ik woon in de mooiste provincie van NL.

Maar hoe blijft mijn mooie Friesland mooi, wanneer we installaties toelaten die het landelijke karakter fundamenteel veranderen in een ge-industrialiseerde verzameling onrust, waar je ook je oog wendt. Is dit geen milieuvervuiling, wanneer je overal stalen kolossen neerzet die omwonenden ziek maken, die voor woningontwaarding zorgen, waar je onvrijwillig aan wordt blootgesteld?

Neem de Mokbank, unieke Natura 2000-site, de Waarden en alle unieke landschappen die met hun weidsheid ons inspiratie geven. Nu gedomineerd door turbines met masthoogte van bijna 100 meter die voor Urk worden geplaatst, tegen 1 miljard euro subsidies. De nieuwe turbines vormen geen vergelijk met eerdere molentjes bij boerderijen, dit zijn War of the Worlds achtige intrusies die het landschap tot in de wijde omtrek een industrieel karakter geven. En waar mensen hier juist de ruimte en rust op zoeken, zorgen de turbines voor een permanente onrust in je blikveld, een gevoel van ingeblikt zijn.

 

Mokbank, op 30 km afstand domineren de turbines in aanbouw bij Urk

Mokbank, op 30 km afstand domineren de turbines in aanbouw bij Urk

Mijn  reisgenoot merkte mijn groeiende irritatie op, en maakt nu het standaardproces mee dat meer mensen rond Climategate.nl doormaakten, die eerder leefden op een dieet van mainstream-media die braaf overneemt wat het establishment hen voorschrijft (NOS, ‘kwaliteitskranten, de Firma Intellectuele Luiheid BV/Journalistiek).

Van:

1. onverschilligheid/onwetendheid (die molens, het zal toch wel goed zijn want anders dede ZE het toch niet/ het naieve overheidsvertrouwen dat veel Nederlanders nog steeds hebben, gevoed door het sentiment ‘het zal mijn tijd wel duren’ en een dieet van mainstream-media)

…naar

2. verbazing (leveren ze werkelijk geen milieuwinst op, gaat het écht alleen maar om subsidies en geld, sparen ze nauwelijks fossiele brandstof, kampen we nu al met overcapaciteit in stroomopwekking, kost het werkelijk 60-100 miljard euro? Waarom komen niet meer mensen dan in opstand?)

naar

3. iets van de woede en strijdbaarheid die opwelt (het bedrog, het plat slaan van burgerrechten via de ‘Rijkscoordinatieregeling’/Crisis en Herstelwet, de vernietiging van het landelijke karakter van ons platteland, de overheid die haar eigen  natuurregels overtreedt, de negatieve werking van hoge energieprijzen op de economie, de stukken van Pieter Lukkes dampen van die gerechtvaardigde en op argumenten rustende verontrusting, die uit een intact moreel besef voortkomen. Iets dat de Ed Nijpelsen van deze wereld zo moeten ontberen)

We zagen al in Groningen of was het Drenthe waar de Mobiele Eenheid nodig was om verzet te koelen van burgers die hun omgeving willen beschermen tegen deze installaties van de kosmopolitische indringers/sprinkhanen die niets met de mensen noch het land op hebben, maar die het land willen ver-Nijpelsen met hoofddoel: eigen gewin op korte termijn. (15 jaar subsidies, de levensduur van zo’n duurzame molen)

Kitesurfers bij Oudemirdum

Kitesurfers bij Oudemirdum, met verderop War Of the Worlds in aanbouw

4. ? Dan stel ik de simpele vraag: wie is er nu meer beschaafd, wanneer iemand door bedrog miljarden euro’s van burgers afhandig maakt en ons landschap industrialiseert ZONDER MAATSCHAPPELIJKE MEERWAARDE maar die zich zogenaamd keurig aan de wet houdt… of wanneer je zo iemand een welverdiende optater voor zijn leugenachtige smoelwerk verkoopt, en dat die daad er toe leidt dat mensen als Ed Nijpels buiten functioneren worden gesteld, tot heil van economie en natuur van ons lieve landje?  Ben je alleen maar crimineel wanneer je gepakt wordt, of legaal bezig omdat je slaagde om het geweldsmonopolie van de overheid in je eigen voordeel aan te wenden? Op welk punt heeft de overheid haar legitimiteit verspeeld?

RZ14klif6 RZ14klif8

Het Gros van NL, vooral stedelingen- zit nog in fase 1
Maar ik moet mij neerleggen bij het feit dat de meeste Nederlanders- levend op een dieet van de establishmentgezinde media, spelshows als Lingo en GTST- nog steeds in fase 1 verkeren, en de daad van fysiek verzet in dat kader interpreteren: onbegrip, verstoring van hun slaap/gemoedsrust, en als het niet goed voelt kan/mag het niet waar zijn.

Daarnaast: ook ik kan mijn ogen dicht doen, de andere kant op kijken en dan zie ik ze niet meer. Ik heb ook schouders die ik op kan halen: ‘nou, van een paar molens aan de horizon ga je niet dood’,  ik kan mijn verstand ook op nul zetten, mijn ethisch besef op non-actief. Maar hoeveel knoppen wil je omzetten tot je geen waarachtig mens meer bent die leeft, maar iemand die zijn survivalmodus aanzet in de hoop dat zo de gemoedsrust intact blijft,  de mentaal-emotionele lobotomie die sommigen verwarren met ‘psychisch gezond’.

Opkomen voor dat waar je van houdt, wie dat NIET doet is toch geen werkelijk mens meer? Was het verzet van de Groningers niet te interpreteren als ‘recht op zelfverdediging’?  Opkomen voor jezelf en je streek, uit liefde voor je omgeving, tegen de op miljardensubsidies azende barbaren die hun kolossen opdringen met als hoofdargument ‘angst voor het onbekende'(‘het is nodig voor het klimaat’/het moet van Europa en hun houten neus groeide en groeide….) Begrijp me alvast niet verkeerd. Ik heb niets tegen windturbines, maar voel me beter als ze er niet staan, vooral niet in het landelijke open gebied.

Enkhuizen is aan de overkant zichtbaar

Enkhuizen is aan de overkant zichtbaar

David tegen Goliath
Het beste argument tegen geweld (gericht tegen mensen die de stoel van de overheid veroverden om zichzelf te verrijken)  is het hellende vlak: want als de éne club het doet, dan voelt de ander zich ook niet meer gehinderd. Er zijn nogal wat clubs waar ik zacht gezegd niet mee sympathiseer, waaronder ‘dood aan de joden’ roepende riftokkies, die maar wat graag tot geweld overgaan, en die menen dat dit gerechtvaardigd zou zijn. Hoewel die niet voor hun eigen land of zichzelf opkomen, maar vooral tegen ons zijn vanuit een algeheel gebrek aan beschaving en ontwikkeling.

Maar mijn vraag aan de lezers van Climategate.nl blijft staan: waar ligt de grens waarop je fysiek in actie komt? Of mag ik dit punt zelfs niet ter sprake brengen. Volgens mij staat vast dat alleen fysieke actie nog iets uitricht tegen de turbinisering van mijn prachtprovincie, want de indringers hebben alle juridische instrumenten, geld, mediavoorzieningen en macht aan hun kant, waar verzet nog versnipperd is en verdeeld. Zie mijn post ‘de kneuterigheid van windmolenverzet in één beeld’ over de ongelijke strijd, David tegen Goliath.

RZ14klif1

 

EHS Monument Oudemirdum. Boeren kwamen hier in jaren '90 in opstand tegen natuurontwikkelaars

EHS Monument Oudemirdum. Boeren kwamen hier in jaren ’90 in opstand tegen natuurontwikkelaars en lijstten hun landschap in; zo vonden wij het mooi