Imares: Leidt uit de waarneming van deze haas bij Heerenveen de totale hazenpopulatie in NL af...

Imares: Leidt uit de afschot van hazen bij Heerenveen de totale hazenpopulatie in Europa af…

Wij gaan bij Climategate.nl weer verder met vrienden maken bij Imares, het Bureau Beleidsrechtvaardiging BV. In het glibberige palingdossier buitelen de schattingen uit Imares-hoek over elkaar, hoeveel van deze als ‘kritiek bedreigd’ verklaarde vis er nu werkelijk is. Alle glibberige wegen leiden naar Willem Dekker van Imares die in 1999 een populatieschatting voor Europa deed, waar hij enkel over langjarige (vangst) gegevens kon beschikken voor het IJsselmeer, een stukje Ierland en een stukje Zweden met nog wat gegevens over de vangsten van glasaal in de Golf van Biskaije. (waar veel glasaal wordt gevangen die vervolgens in kwekerijen belandt, deels voor uitzet)

Wie uit de praktijk in het IJsselmeer en Ierland een schatting wil afleiden voor de totale palingstand in heel Europa moet zich verlaten op zoveel aannames dat je tot deze juweel van een zin komt, die ik uit de pen van Dekker opteken in het Ices Journal of Marine Science:

For yellow and silver eel, there is a close link between assumptions (=aannames), model parameters and corresponding results. Results can probably best be viewed as a re-formulation of existing assertions (=beweringen) in terms of
standard assessment methodology.

Hier staat: ik heb geen flauw idee hoeveel aal er in Europa is, wat ik in mijn modellen stop komt er daarom ook als resultaat weer uit. En dit is dan dé aal-expert van Europa die mee bepaalde dat de paling op de lijst van kritiek bedreigde diersoorten kwam, met een Europees Management Plan/ Aaldeskundigen-pensioenplan/Imares werkgenerator. Een deel van die status dankt de aal dus aan het feit dat niemand weet hoeveel er werkelijk zijn, waarbij eenoog koning is, de gene die zich het meest succesvol als ‘de expert’ weet te verkopen… Enkel dankend aan het feit dat de visveilingen rond het IJsselmeer al jaren de aalvangst registreren, waar in de rest van Europa de aal gewoon onderhands in de rokerij verdwijnt.

Waarbij het voorzorgprincipe vervolgens de noodzaak tot degelijke kennis bij beleid overbodig maakt, iets dat Dekker ook letterlijk in deze paper voorschrijft. Maar…. Zoals we al blogden, blijkt er in Nederland tweemaal zoveel paling te zijn dan aangenomen in het Nederlandse Aal Management Plan (Imares 2009), wanneer je polderslootjes en regionale wateren meerekent. Dus hoe kritiek bedreigd is deze vis nu écht, en wat kun je effectief doen om dat zo snel mogelijk te veranderen?