RZ12IJstijd2
In het digitale klimaatroddelcircuit twittert Pauk Luttikhuis (NRC Damesblad) over een studie in Nature Geoscience die bij West Antarctica (het deel dat opwarmt en dus alle aandacht trekt): de bekende boodschap die we van kwaliteitsjournalisten kennen, het is erger dan we dachten, de zeespiegel stijgt sneller door gletsjersmelt…

Omdat ik gelukkig geen kwaliteitsjournalist ben (progressieve nepintellectueel die zich met een voorhoede identificeert) blijf ik liever bij de feiten, en voorzie dit nieuws voor de argeloze media-consument weer van de ontbrekende balans, zoals eerder bij het AD-paniekbericht dat jaarlijks 500 kuub kilometer ijs in zee verdwijnt.

Het zeeijsoppervlak rond Antarctica zit de laatste jaren op recordoppervlak en dikte,waardoor de Australische klimaatalarm-expeditie vorig jaar in hoog zomer vastliep. Onze kwaliteitsmedia hebben alleen aandacht voor het Noordpool zeeijs dat afgelopen decennia slonk..
Een groot deel van Antarctica warmt helemaal niet of nauwelijks op, en dus richt de klimaatalarm-industrie zich op het deel dat wel opwarmt bij de Ross Iceshelf als ik mij niet vergis..

De belangrijkste kanttekening: nergens ter wereld gaat zeespiegelstijging even snel, er zijn ook grote delen waar de zeespiegel DAALT door zwaartekrachteffecten. Wanneer ergens een zeespiegel sneller stijgt dan elders zegt dat niet beslist iets over Al Gore…We kunnen bij kwaliyeitsjournalist Luttikhuis zien dat hij de meest basale kennis over zeespiegelstijging mist: DE zeespiegelstijging bestaat niet, zoals je al kunt lezen in mijn bijdrage aan het beste Nederlandse klimaatboek sinds Kroonenberg ‘De Staat van het klimaat’ in hoofdsttuk 6 van Marcel Crok. Een journalist die goede uitleg wil kan ook Bert Vermeerssen van de TU Delft even bellen: natuurwetenschapper, topvent en goede leraar!

Daarnaast: door zwaartekracht effecten zal extra smelt van de Zuidpoolkap (die alleen in West Antarctica plaatsvindt) leiden tot zeespiegelstijging op het Noordeljk Halfrond, en smelt van de Groenlandse ijskap (die afgelopen 4 eeuwen zeer sterk groeide) leiden tot zeespiegelstijging op het zuidelijk halfrond.

Conclusie: deze studie richt zich op een lokaal en mogelijk tijdelijk effect: dat meer zoet water bij zout de dichtheid verandert, en dat konden de mensen van de Uni van Southhampton nu met satelliet waarnemen. Leuk dat dit nu kan!

Met zo’n conclusie trek je geen aandacht van kwaliteitsjournalisten. Dus trek je het met je PR afdeling een Global Warming jas aan, en dan gaan ook mensen het lezen die wetenschappelijk analfabeet danwel volledig ongeinteresseerd zijn in de werking van de natuur, tenzij het in hun politieke straatje past… Kwaliteitsjournalisten.
Kranten schrijven er dan weer over, en dan heeft de onderzoeksfinancier weer het idee: dit geld was goed besteed. …