In Der Spiegel lezen we afgelopen week in het artikel ‘Knall auf hoher See’, dat het Borwin-project in de Duitse Noordzee bij Borkum uitloopt op een fiasco voor Tennet, nu ze al een jaar lang falen windfarms aan te sluiten op het grid zodat het stroom kan leveren en daarmee subsidies kan vangen uit EEG. Laatste probleempje betreft het doorbranden van het nieuwe HVDC 400 miljoen euro kostende converterstation Borwin Alpha waarop de windturbinefarms aangesloten moeten worden, deze knalde nadat het de heftige wisselingen in door windfarm Bard 1 geleverd vermogen niet aan kon. Nu draait Bard 1 haar 400MW opgestelde vermogen voor niets. Schadepost per jaar 340 miljoen euro.
Zoals het nu staat kan 100 procent Nederlands staatsbedrijf Tennet de lasten afschuiven op de Duitse stroomverbruiker…dus dat wij in Nederland niet de rekening krijgen van de avonturen van cowboy-ambtenaar ‘ceo’ Mel Kroon, hij zet het de Duitsers betaald die onterechte penalty uit 1974…..ik geloof tenminste dat dit de strategie van Tennet was achter de overname van het Duitse net, de Duitsers maximaal naaien… Ik kan me niet voorstellen dat het Duitse avontuur de aandeelhouder- de Nederlandse belastingbetaler- verder iets oplevert of ook maar iets verbetert aan de betrouwbaarheid van levering van stroom. Of vind je van wel Mel?

Ver op zee exploderen de reparatiekosten

Ver op zee exploderen de reparatiekosten