Het hoge linkse woord is er eindelijk uit bij Martijn van Calmthout

naomiklein-boek

Vrij Nederland zet het nieuwe boek van klimaatactiviste Naomi Klein op de cover maar schrijft verder een slap verhaal over wat inheemse protestmarsen tegen het kapitalisme de uitstoot van broeikasgassen. Deze dappere marsen worden wereldwijd gehouden op dinsdag 23 september de dag dat Obama een extra klimaattop in New York heeft belegd lekker makkelijk voor iedereen om bij te zijn omdat alle wereldleiders later in de week toch bij de VN moeten zijn. Dus gaat Rutte braaf maar is er niemand van belang… de leiders van China, India, Japan, Canada en…. Duitsland schitteren door afwezigheid. Martijn van Calmthout heeft het boek van kameraad Naomi Klein ook gelezen en is ontroerd…. maar ook openhartig…

Martijn schrijft dit artikel in de verrassend leuke nieuwe wetenschapsbijlage van de Volkskrant (sir Edmund) en laat niets een de verbeelding over. Meteen met de titel is het al raak: Het klimaat is nu eenmaal links. Dat is precies wat websites als deze en vooral James Delingpole (zie zijn boek Watermelons) al jaren roepen: het gaat helemaal niet om de wetenschap. De wetenschap is maar een kapstok voor een “eeuwig” gelijke politieke agenda: die van de intelligentsia, die in naam van het onmondige proletariaat strijd voert tegen “het systeem”. Nu ben ik de laatste tijd zodanig in de erbarmelijke situatie van onze westerse voeding gedoken (zie mijn nieuwe website paleohacks.nl) dat ik heel goed kan meevoelen met een dergelijke linkse agenda. Het is inderdaad zo dat de gewone man het slachtoffer is van mateloze geldzucht van kapitalisten die bereid zijn welke troep dan ook die met valse wetenschap en valse marketing aan de man te brengen is door onze strot te duwen zolang er maar een dikke marge is. En zo wordt de massa letterlijk een matrix van fluoride poetsende dierlijk vet mijdende aan snelle koolhydraten verslaafde zombies die lijdzaam hun zogenaamd onvermijdelijke chronische ouderdomsziekten tegemoet gaan opdat de kinderen van miljonairs en miljardairs goed opgeleid tot bijvoorbeeld hartchirurg of oncoloog hen nog een allerlaatste ronde kunnen uitbuiten voor ze onwetend in hun graf worden gedumpt.

Maar de crux is dat voor mij een dergelijke linkse agenda altijd een middel is tot een doel… het uiteindelijk omverwerpen of eerder ontmaskeren van bepaalde concrete uitwassen van het systeem – gebaseerd op concrete nieuwe wetenschappelijke inzichten – en zeker niet het omver werpen van het systeem. Binnen het als enige echt werkende kapitalistische bestel kan er een geleidelijke voedingsevolutie op gang komen waardoor de misstanden geleidelijk worden uitgebannen – miljoenen aan chronische ziekten overledenen verder, dat wel – waardoor op dat punt de linkse agenda dan weer kan worden verzet naar nieuwe gebieden van uitbuiting die een beetje aandacht verdienen. Voor een kameraad als Martijn echter gaat het niet om het stap voor stap verbeteren van het systeem, maar om het coûte que coûte bewijzen dat het systeem an sich niet deugt en dat de uitwassen niet het gevolg zijn van de onvermijdelijke aanwezigheid van corrupte lieden van hoog tot laag in de samenleving, maar dat het systeem dermate tegen de natuur in gaat dat het uiteindelijk zichzelf wel moet opblazen. Maar nee… Martijn heeft dit geloof al opgegeven en speelt zoals onze Greenpeace man in Brussel gewoon een rol. Hij eindigt zijn artikel laf met…

Dat zulke bewegingen tegen de klippen op effect hebben, leest ze bijvoorbeeld af aan de Amerikaanse burgerrechtenbeweging van Martin Luther King en anderen in de jaren zestig. Hoe mooi het voorbeeld ook is, This Changes Everything loopt uit op een handboek sociale revolutie en een pleidooi voor kleinschaligheid en zelfbestuur, waarvan maar zeer de vraag is of de gewone man met zijn flatscreen en middenklasser zich daar iets bij kan voorstellen, neoliberaal als hij gewend is te denken.

In feite is dat ook meteen de kern die Klein wel degelijk raakt. Klimaatactivisten moeten, zegt ze terecht, zich niet verweren tegen de beschuldiging dat ze een linkse, sociale agenda in de kaart spelen. Ze moeten die aantijging met beide handen aangrijpen en het ideaal van een kleinschaliger en meer zelfbestuurde wereld als lonkend perspectief uitdragen. Dromen van een betere wereld mag niet alleen, het moet. Anders wordt het nooit meer wat.

Marx draait zich om in zijn graf als Martijn de gewone man verwijt een VVD-ers te zijn. [sarc]Daarom dus dat de SP en de PVV het zo goed doen[/sarc]. Nee de gewone man heeft zoals Dick Lindzen ooit formuleerde gewoon gezond boerenverstand dat veelal superieur is aan dat van de “hoger opgeleiden”. En in de laatste zinnen zie je dan waarom het Martijn echt gaat: het gaat er niet om de samenleving te helpen verbeteren zoals een ingenieur dat doet en een integere medicus en een frabrieksdirecteur met het hart op de goede plek, nee het gaat erom steeds opnieuw zand in de raderen te strooien – ook al kost dat tientallen miljarden door de gewone man met noeste arbeid verdiende euro’s – simpelweg “omdat het anders nooit meer wat wordt”. Het behoud van de eigen morele superioriteit voor alles. Het overeind houden van het ideaal ongeacht de wetenschappelijke onderbouwing daarvan. Geen enkele concrete beloften voor de reële noden van de in wezen door de intelligentsia verachte gewone man. Bah! In de biologie is er een naam voor dergelijke dagdromerij ter eigen  meerdere eer en glorie zonder enige zinvolle bijdrage aan een verder uitbundig bloeiende systeem: PARASIET!

En daarover heb ik al eerder geschreven.

naomiklein_vn

Door |2014-09-22T00:13:48+00:0021 september 2014|13 Reacties

13
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
9 Reacties
3 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
7 Auteur reacties
dwkTINSTAAFLTurrisDavidHarry van den Berg Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Turris
Gast
Turris
Offline

Klimaat alarmisme is 100% POLITIEK , na deze bekentenis. Wordt tijd dat common sense indaalt in het linkse dogmatische bastion en dat kernenergie op hun agenda komt. Minister Kamp draaide zijn riedeltje op WNL-TV . Daar wordt je niet blij van, als je huis door windturbine-lawaai en trillingen onverkoopbaar is geworden. Kamp gaat wel nieuwe concessies invoeren voor windparken op zee, zo meldde hij, die betere resultaten opleveren (voor wie is niet duidelijk), want het blijft pure belastinggeld verspilling.

dwk
Gast
dwk
Offline

Toen ik las dat Martijn ontroerd was wist ik genoeg.

wim
Gast
wim
Offline

spijkerhard stuk, maar wel de spijker op z’n kop.

Harry van Schalkwijk
Gast
Harry van Schalkwijk
Offline

Het verhaal van Naomi Klein, in de weergave van Van Calmthout, is van uit links perspektief bekeken van begin af aan boerenbedrog. Dat aandringen op kleinschaligheid slaat nergens op waar het de electriciteitsopwekking in het bijzonder betreft en voor energievoorziening in het algemeen ook. Zonder grootschaligheid in winning en netwerken gaat dat technisch helemaal niet, ook niet volgens de linkse utopisten, die heel Europa juist willen volleggen met een hoogspanning-gelijkstroom netwerk, dat er op heel lange termijn misschien inderdaad ooit… Lees verder »

David
Gast
David
Offline

Laten we onszelf niets wijsmaken: de natuurlijke staat van het menselijk ras is een elite die een leger slaven (lijfeigenen, horigen,pachters) uitbuit. Dat wij thans in wat verlichtere tijden leven is een mooie uitzondering, maar terugval dreigt voortdurend, linksom of rechtsom.
Linkse intellectuelen willen de maatschappij inrichten als een schooltje met zichzelf als bovenmeester. Dat is het gevolg van hun frustratie dat schoolresultaten geen garantie zijn voor succes op de vrije markt.

Harry van den Berg
Gast
Harry van den Berg
Offline

Er circuleert een afbeelding van een spandoek, getoond tijdens de klimaatwandeltocht in New York op twitter, waarop de werkelijkheid van Agenda21 / De Groene Kerk treffend is weergegeven:

“Climate Change is the symptom
Capitalism is the disease
Socialism is the cure”

Niets meer niets minder. Natuurlijk was er vóór de val van de muur ook geen vervuiling en CO2-uitstoot in het Oostblok!

dwk
Gast
dwk
Offline

Mooi trouwens hè, dat etsende dedain waarmee elitesocialisten als Calmthout de essentie van de gewone man voor ons uittekenen. Wat hebben deze klootzakken toch tegen flatscreens vraag je je af. Marx bleef trouwens tollen in z’n graf als hij zou weten dat er van zijn Verelendungstheorie geen snars is terecht gekomen het kapitalisme ondanks (of moet het zijn: dankzij het?). Hij zou niet meer tot stilstand komen als hij zou moeten toezien hoe zijn discipelen zich beijveren voor de morele… Lees verder »

David
Gast
David
Offline

Kleinschalig en decentraal zijn misleidende termen.
Bedoeld wordt individualisme, wat iets heel anders is.
Op mijn PC zit ik te tikken dankzij Intel en Microsoft, niet bepaald kleinschalig.
Windmolens worden gebouwd door Siemens, idem…..
Windparken bevinden zich ver in zee en vergen lange en dure leidingen, hoezo decentraal?

dwk
Gast
dwk
Offline
Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK