Rijksoverheid.nl meldt nu dat wereldleiders zich achter een Nederlands plan voor klimaatslimme landbouw scharen. Oftewel, de klimaattop is danzij NL omgetoverd tot boerenmarkt! Wij zien hierin de hand van Louise Fresco (WUR) en Rudy Rabbinge in de Nederlandse klimaatdelegatie en dat is positief. De Landbouwuniversiteit Wageningen bedrijft marketing op het hoogste niveau…

Klimaatslim? Ja, was de grootste bedreiging van CO2 voor de mensheid dat dit het verstand benevelt van anders intelligente mensen, klimaatslimme landbouw biedt academici en politici een uitweg om zonder gezichtsverlies de klimaathysterie achter zich te laten met behoud van het goede. Meer met minder, slimmer, efficienter, dat waar wij hier in NL al goed in zijn en beter in worden kan gewoon volgens de Hollandse koopmansgeest met een moreel excuus aan de rest van de wereld uitgevent worden.

Dat is eehhh, heel klimaatslim om op een klimaattop je koopwaar aan te prijzen, waar verveeld duimendraaiende wereldleiders hopen nog iets zinvols mee te krijgen behalve weer apocalyptisch proza en Top down geforceede CO2 reductiedoelen die toch niemand gaat halen, omdat de wereldeconomie 1 op 1 afhangt van goedkope energie. En klimaatbeleid dus een verhullend woord is voor economische meltdown,  geen wereldleider die dat thuis kan verkopen. En dus doe je wat peperduur symboolbeleid met windmolentjes, die er komen OMDAT ze zo zichtbaar zijn.. Een soort vredesgeneratoren met de in het westen zo machtig geworden milieubeweging…en hoopt verder dat het je tijd zal duren. Maar klimaatslimme landbouw, daar kun je altijd mee thuiskomen..

Voor ons is dit geen nieuws, al sinds verschijnen van FAO nota How To Feed theWorld in 2050 duwt voedsel klimaat van de wereldagenda, zoals Andrew Wardell van wereldlandbouworganisatie Cifor mij al in 2010 bevestigde in Wageningen. Klimaatslim? Tactical retreat….

Voedselbonnen

Voedselbonnen