Hondenbezitters hebben een nieuw argument tegen katten: biodiversiteit!

Hondenbezitters hebben een nieuw argument tegen katten: biodiversiteit!

Al eerder verklaarde ik hier de oorlog aan huiskatten, omdat ze onze vogelstand decimeren terwijl de Partij tegen de Vogels/ voor de Huisdieren een afschotverbod bedong. Nu meldt wetenschapstijdschrift Science op 5 september dat de huiskat ook in Australie de inheemse zoogdierfauna decimeert.
Volgens natuurbeschermers zouden de 15 miljoen huiskatten per dag 5 zoogdieren doden. Een veranderend vuurregime zou prooi extra kwetsbaar maken, maar algemeen staat vast dat de huiskat gdecimeerd moet worden om fauna te redden. Een proef met giftig aas was al succesvol en legde plaatselijk 50 procent van de katten om, maar werkt niet overal. Afschot is tijdrovend, maar lijkt ook een probaat middel.

Met een tiental extincties van zoogdieren in de afgelopen 500 jaar is Australie goed voor 1/3 van de miondiale extincties. De meeste extincties vonden plaats op eilanden en exten selen daarbij een belangrijke rol. Veel fauna lijdt onder invasieve exoten als de vos, het konijn en de huiskat, maar ook de cane toad, een reuzenpad die amfibieen opvreet. Van de pad worden al tasjes gemaakt, tijd dat Australie grootexporteur van kattenbont gaat worden! Heeft Tinkebell nog een design-tas van kattenvacht die mondiaal succes kan worden?