Shell Logo 1909

Shell Logo 1909

Na het treurige nieuws dat de CEO van Lego zo laf is, dat hij zwicht voor Greenpeace, is het goed eens in het verleden te kijken van het speelgoed dat Europese ventjes politiek neutraal spelplezier gaf. Maar eerst: Wat was het nieuws? Ookal heeft Shell het coolste logo van alle energiebedrijven en worden legosteentjes van kunststof uit aardolie gemaakt, Lego zal straks geen tankautootjes met Shell logo meer uitbrengen. Want anders wordt Greenpeace heel boos en dan pist CEO Jorgen Vig Knudstorp in zijn luier…

Dan nu terug in de tijd…
Met LEGO kon je alles maken, vroeger dan, toen er nog geen politiek bedreven werd via speelgoed: In de leeftijd van4 tot 12 (je was toen nog langer kind, ik gelukkig wel) speelde en bouwde uw blogger met deze uit aardolie van Shell vervaardigde bouwsteentjes. Ridder-Lego met tot de tanden bewapende krijgers zonder keurmerk van Mient Jan Faber van de Vredesbeweging was erg favoriet. Het spelen leidde tot veldslagen met ware massa-slachtingen van kunststof mannetjes.
Waar je tussen het broekje en het lijfje precies zo’n zwaardje kon planten of speer. En ruimte-LEGO met laserpistooltjes en van die kek vliegtuigen, eveneens tot de tanden bewapend: zou er een Greenpeace-Alien voorbij vliegen die beslag op de aarde wil leggen, met een laser-salvo zouden deze groene monsters uit de lucht geblafd worden.

Er is er één jarig Hoera Hoera: De Kleine Legoraket
Nog steeds staat in mijn herinnering de eerste LEGO-gift gegrifd: de ‘kleine LEGO-raket’, als smurfje dat zijn vierde verjaardag zou vieren. U kent dat nog wel: de nacht er voor al bijna niet kunnen slapen van de spanning. Ik was gek van Starfighters die met nabrander open overscheurden. Ruimte-LEGO kwam daar het dichtste bij. Zou er tussen die kadoos zo’n rechthoekige doos zitten, dat rammelt naar steentjes vervaardigd van aardolie…. ‘Er is er één jarig hoerah’, en daar kwamen mijn lieve ouders en oudere broer binnen, terwijl blogger-junior vol spanning in zijn pyamaatje zat.

Een adrenalinestootje, het rechthoekige doosje zat er bij. Wat de andere kadoos waren is in de duisternis van het verleden opgelost, ja #$%# er zat een Berdien Stenberg-lp bij: zo Gay! Omdat ik dat fluitmelodietje als kleuter zo leuk vond en ze leek op de mooie juf Maaike, maar dan hoef je daar als kind nog #$%*& geen LP van.

Maar gelukkig: De LEGO-raket zat er bij en ssjuewwwww, daar ging je door het huis rennen en vliegen. Met de vloeiende dwarsfluit-Donau op de platenspeler op de achtergrond dan dus….

Ja, de tijden van weleer die niet weer terugkeren. Wij -mijn oudere broer en ik- hadden een Shell-treinwagon van LEGO, een Shell Tankauto.Als smurf let je vooral op of het er cool uitziet, en SHELL heeft nu eenmaal het mooiste logo van alle energiemaatschappijen, met zo’n St-Jacobsschelp. Dat zal ook een reden voor LEGO zijn geweest om dat logo te gebruiken, inclusief die felgeel en rode kinderkleuren.

Shell Logo op onze Lego-tankauto. Veruit het meest coole logo van oliemaatschappijen

Shell Logo op onze Lego-tankauto. Veruit het meest coole logo van oliemaatschappijen

Lego van Sinterklaas en ZWARTE PIKZWARTE Piet
We kregen  met iedere Sinterklaas met NEGERZWARTE pieten altijd doosjes LEGO. Zo breidde zich op de speelzolder een ware LEGO-maatschappij uit, goed voor dagen spelplezier tot mijn moeder ‘Jongens, eten’ riep.  Benzine-slurpende autootjes, tankstations van Shell, een treinspoor met transformator met wagons waarvan het doel was dat ze zo snel mogelijk hun bochtjes draaiden. De LEGO-infrastructuur rolde zich rap uit over de habitat van onze zolder, zonder dat één groene activist in de weg stond te procederen of zo de bio di ver si teit niet in gevaar kwam.  We waren naief en dat was goed, kindjes moet je niet storen met politiek. Laat kindjes lekker spelen.

Maar…. naiviteit kent zijn grenzen
We vroegen ons ook nooit af, waar in die LEGO-stad in werkelijkheid de energie vandaan zou komen die de hele maatschappij draaiende kon houden. Ongeveer zoals je tot een jaar of 4/5 ook accepteert dat de pepernoten ergens dwars uit het raam moeten komen waar net dat gestommel klonk, in plaats van uit de hand van je vader in de hoek. Ja, die benzine kwam uit de Shell- pomp.

Hier zit toch een opvoedkundige ommissie in het LEGO-concept. Energie komt niet uit de lucht vallen, al lijkkt Greenpeace op dit terrein wel als kleuter te denken. Een hoog energetische complexe maatschappij heeft energie nodig met hoge Energy Return on Energy Invested: spul met hoge energie-inhoud. Daar komt nu bij dat het doodzonde is om aardolie zo maar in de fik te steken, we moeten meer energie halen uit andere bronnen.

  • Ons voorstel aan Jorgen Vig Knudstorp- CEO van LEGO- om zijn lafheid weer goed te maken, als hij toekomstige generaties smurfjes geen mooie Shell Tankauto gunt maar één van BP of een andere olieleverancier die zijn blokjes helpt maken: geef een bouwdoos uit van een kerncentrale.

CO2-vrije energie die door klimaatactivist-wetenschappers als James Hansen wordt aangeprezen. Wat in onze LEGO-stad steeds ontbrak was een energiecentrale die alles draaiende hield in de LEGO-maatschappij. Als kindjes dan hun Shell-Tankauto misgund wordt, dan toch op zijn minst een degelijke reactor er voor terug. Kunnen ze mooi spelenderwijs leren hoe zo’n ingenieus stukje techniek werkt, met als alternatief dat je ‘m kunt ombouwen tot Thoriumreactor van de toekomst, en dat je er ook nog een afvalberging bij kan uitbreiden. Of tot nucleaire onderzeeboot die schepen van Greenpeace tot duurzaam koraalrif torpedeert.

Meer dan anti-welvaart en anti-techniek activisten heeft ons landje ingenieurs nodig, exact denkende mensen die het helpen opbouwen in plaats van afbreken. Waarom waarom, zijn mensen toch zo bang en laf geworden dat ze zwichten voor het kwaad,  in plaats van de rug recht te houden.