De Vlaamse natuur

De Vlaamse natuur in de Groene Gordel: klik op foto voor volledige weergave

In keurig aangeharkt Nederland schijnt alle ruimtelijke planning steeds meer ‘decentraal’ te moeten. Natuurbeleid kwam in handen van de Provincies, en gemeentes stoeien steeds harder naast elkaar om het kloppende hart van die zelfde regio te zijn. Zodat ieder provinciegat zijn eigen vierbaansweg en bedrijfterreintje wil om ook in de vaart der volkeren opgestoten te worden, en daar komen dan nog 1300 mega-windturbines bij met dank aan de decentrale VVD. Wie wil weten wat de logische consequentie van decentraal denken inhoudt voor het landschap kan het beste een dagje Vlaanderen meepikken.

Groene Gordel krijgt extra gaatjes
Ik bezocht de bierdriehoek tussen Antwerpen, Gent en Brussel met martelaarstad Dendermonde (in 1ste Wereld Oorlog door Duitsers gesloopt) als centrum om de essentie te vinden van het landschap, waar ’s werelds lekkerste biertjes vandaan komen als wereld biercup winnaar Karmeliet (‘Dendermonds recept’), maar ook Affligem (vernoemd naar de abdij van Affligem, ook wel Hekelgem genoemd). De Belgen ontwikkelden net als de Engelsen hun eigen ‘Green Belt’-idee, of kopieerden de Groene Gordel-naam die bij de Britten staat voor het ruimtelijk tegengaan van oprukkende verrommeling en bebouwing. Dus wat bakken ze daarvan, de grootmeesters van Ruimtelijke Wanordening – zoals Vlamingen hun eigen landschapsbeleid noemen?

Grote Markt Dendermonde

Grote Markt Dendermonde, iets te haastig ingekaderd, heerlijke tripel!

Idylle: Breughelland met Palm-knol
Je kijkt als Nederlander- gewend aan scheiding tussen bebouwing en platteland- uit naar een groen doorkijkje, het groen glooiende Breughellandschap, Vlaamse natuur waarvan je foto’s zag in het strak glossy magazine van het bureau voor toerisme van Vlaams Brabant, met zo’n dikke Belgische knol. Wat toch de essentie zou moeten zijn. Daar wil je dan wat idyllische plaatjes van schieten zo van ‘kijk, dit is de streek waar die biertraditie geboren is’, de streekproduct-idylle waarmee natuurproduct-mensen adverteren: op het Karmeliet-etiket zie je een weergave. Een rustgevend agro-arcadie, met de tunnelvisie van een Nederlandse natuurfotograaf die ingekaderde verwachtingen wil waarmaken.

Maar zelfs weg van de snelweg krijg je al groene argwaan: het kon wel eens een lastige opgave worden, zo’n idylle. In gezelschap van een Vlaamse vertaler op de Grote Markt van Dendermonde dronken we ons eerst wat ecologische moed in met een Dendermondse tripel. We zaagden wat Vlaamse zaken door als de verkiezing van de nieuwe NVA-regering. En overlegden de vele overeenkomsten die Vlamingen en Hollanders naast hun taal delen. Zoals het overvolle landje en de onmogelijkheid het verder vollopen effectief te keren. Of hoe Europa ooit één kan worden als het land van haar zetel Brussel al een talenstrijd kent. In een groep van 20 Vlamingen en 2 Frans-taligen schakelt men nog steeds over op…..Frans. Om vervolgens Vlaams-nationalistisch te stemmen.

RZ14affligem7

Op zoek naar de Vlaamse natuur
En dan trap je de auto aan, altijd in gezelschap van mijn terrier, christenhond en kattenhaatster Trudy, camera in de aanslag. Vanuit Dendermonde rij je door een onafgebroken agglomeratie van typische rood bakstenen lintbebouwing met ondefinieerbare ouderdom, groezelige asfaltwegen zonder boompjes die langs NL-dorpswegen gewoon zijn, met hier een daar een reparatiepleister van steen of gewoon bekuild, groezelig witte plaatsnaambordjes met roest en roet, hondenkennels, bedrijfshallen, kerken, Tavernes, hagen van mais en transportleidingen voor elektriciteit aan schuin staande hoge palen. Door plaatsjes als Buggenhout (brouwerij van Karmeliet en Kwak), hondenuitlaatbosjes, en een Vlaams berglandschap: opéén gestapelde kratjes van een drankenhandel. En op deze prachtige nazomerdag in oktober (…) veel wielrenners, of schoolkindjes op de fiets in gele signaalkleding.

Vlaams natuurschoon, groen en blauw combineert bijzonder

Vlaams natuurschoon, groen, rood en blauw combineert bijzonder

De fotografische graal
We rijden door Opwijk richting Affligem, waar de 1000 jaar oude abdij staat waar ook mijn favoriete tripel werd gebrouwen: de Oude Brouwerij is nu een lokaaltje waar Affligem-liefhebbers uit Vlaanderen en toeristen het dagelijks opdrinken, met geestelijk centrum en een jeugdsoos. Je kunt op zoek naar Opwijk naar Merchem rijden en plots realiseren dat je al in Opwijk rijdt, maar gewoon nooit doorhad dat het ene dorp was opgehouden en het andere begonnen. Terwijl de schemering al begint in te vallen hebben we nog steeds niet die dikke Vlaamse Palm-knol bij lieflijk glooiend Breughellandschap had gevonden. Steeds staat er wel een gebouw, gastank, kapotte vrachtauto of een maishaag voor. Maar dan realiseer je zo plotseling, dat je op zoek naar de fotografische graal steeds met open ogen die essentie voorbij reed.

Dit –die potpourri van rode baksteen, maishagen, voortzoevende auto’s en hier en daar een hondenuitlaatbosje, de Vlaamse uitleg van de tweede hoofdwet van thermodynamica (entropie mag enkel toenemen), dit ís de essentie van de Vlaamse natuur. Net voor het donker invalt zie je dan het licht. In een reflector langs de weg spiegelde de werkelijkheid van Vlaanderen, een in metaal en glas gevangen landweg met maishaag en transportleidingen, omgeven door bebouwing, voorbijzoevende auto’s. Met een klein doorkijkje waar een hint van groen de (in mijn geval verwende) natuurrecreant een worst voorhoudt.

Abdij van Affligem

Abdij van Affligem

Zelfspot
Maar met communicatieve mensen die het lekkerste bier ter wereld kunnen brouwen. En die overal plaatsen van gezelligheid oprichten- van musea tot abdijdependances- om dat bier ook op te maken. Zeker wanneer je de met veel meer ruimte gezegende Friezen als sociaal referentiepunt neemt (…. geen wonder dat het hier dun bevolkt blijft), moet je erkennen dat die eigenschappen van Vlamingen de claustrofobie toch weer compenseren. Zoals de vertaler uit Dendermonde stelde, ‘ach, dat bier geeft ons toch iets om trots op te zijn’. De zelfspot van de Vlamingen zou ik daar ook bij willen voegen als goede eigenschap. Het is toch een plek met mensen waarvan je op één of andere manier kunt houden, dus het toerismebureau heeft niets te veel gezegd.

RZ14affligem8 RZ14affligem9

OK, met wat goede wil valt er wel wat van te maken hoor: de Abdij van Affligem bij avondlicht

RZ14affligem5 RZ14affligem6