euro sterk

De poppenkast in Brussel is in volle gang bij het altijd vermakelijke kiezen van de poppetjes. Voor een paar weken kunnen de echte problemen even opzij voor het rituele gevecht om de Europese bureaucratische macht. En als we die 28 keer 25 duizend euro per maand belastingcenten dan straks toch kwijt zijn, terwijl er eigenlijk maar maximaal zo’n 12 Commissarissen nodig zijn.. Tja, dan moeten we er maar om proberen te lachen.

Dit is HET moment van het Europees Parlement want nu kan deze virtuele volksvertegenwoordiging even zijn tanden laten zien. En daar maakt ze dankbaar gebruik van. Altijd weer grappig om te zien hoe kandidaat Commissarissen gegrild worden en sommigen nu al door de mand vallen.

Wie van de 28?
Een Sloveense kandidate die blijft herhalen dat haar terrein de ‘Energy Union’ zo ingewikkeld is. En ze was nog wel beoogd vice-voorzitter en aanvoerder van een ‘groepje Commissarissen’. Die ‘groepsconstructie’ van Commissarisen is nieuw en lijkt een eerste poging van Juncker om tot minder Commissarissen (en/of meer bestuurbaarheid)  te komen. Overtuigend gezakt en Juncker heeft huiswerk.

Dan trad er ook nog een Spaanse Commissaris Cañete op die bevoegd zou worden voor ‘climate action and energy’, een interessante samenvoeging van bevoegdheden. Hij en zijn familie bleken olie aandelen te bezitten dus werd hij gegrild over hernieuwbare energie en klimaat. In elk geval leek hij zijn politiek correcte lesje wel goed geleerd te hebben, dus misschien redt hij de eindstreep wel.

Frans maakt weer fans
En onze eigen Frans natuurlijk, met een gladde meertalige show zoals te verwachten. We weten ook dat hij niet van een mooi stukje drama terug schrikt. Zelfs niet als hij daarvoor de waarheid pootje moet lichten zoals met het trouwring verhaal voor de VN, zie deze video.

Timmermans moet de Commissie ‘meaner en leaner’ gaan maken dus hij kan al direct ruim de helft van de nieuwe Commissarissen naar huis sturen. Dat is makkelijk scoren! Ik ben altijd weer verbaasd over de creativiteit bij het verzinnen van zoveel bevoegdheden. Het wachten is op ‘The Ministry of Silly Walks’, hoe vooruitziend van Monthy Python destijds!

Geen komedie maar drama
Maar even serieus. Van de Parlementaire glitter en glamour terug naar het echte Europa dat met de dag armlastiger wordt. Wie de euro blogs van Theo las weet hoe duister de euro-toekomst is. En de Europese economie. En de werkgelegenheid. Met de dag wordt de eenheidsmunt meer onhoudbaar. De koers ten opzichte van de dollar daalt en de ‘crisis’ blijft. Het is dus geen crisis want een crisis gaat over. Als iets blijft is het structureel en dat is het in Europa ook. Italië is zeer hard op weg naar de euro afgrond, zoals ik hier al schreef.

En vandaag in de online Spiegel kwam de dramatiek zo mogelijk nog duidelijker naar voren. ‘Al 20 jaar lang zegt het land nog 1 jaar nodig te hebben om prachtige hervormingen te tonen’. Zelfs de Italiaanse Europese Bank president Draghi bleek hier in Augustus niet meer in te trappen. En de problemen zijn structureel. De Italiaanse maakindustrie zit al van voor de crisis op een dalende lijn en dat is ook geen wonder. De Wereldbank schat de schulden van Italiaanse bedrijven op 65.8%. Tja, dat is één grote euro-economie. Maar wat als er nog zo’n grote economie in de problemen zou komen, kijk ook even in Der Spiegel:

The World Bank (“Paying Taxes 2014”) estimates Italian companies’ tax burden at 65.8 percent. Only France (64.7) and Spain (58.6) approach those drastic levels, and they face similar problems

Frankrijk tegen Duitsland
Bovendien heeft Hollande al ‘non’ gezegd tegen verdere bezuinigingen en vandaag daagt hij Merkel openlijk uit. Daarmee staat de tweede grootste euro-economie lijnrecht tegenover Duitsland, dat deze week ook nog een scherpe daling van zijn industriële output zag. Bovendien kwam het IMF met een verlaagde groeivoorspelling voor heel Europa, dat is de echte keiharde show die gaande is.

Het euro-keurslijf blijkt ineens vreselijk te knellen en niet alleen meer bij de kleintjes.. Wie buigt er, wat barst er? Er is echter haast geboden. Nu is Europa nog een speler met sterke troeven en kansen om in de kopgroep mee te doen. Maar de mondiale race loopt en andere spelers zoals de VS, het Midden Oosten en Azië wachten niet tot de show-time voorbij is in Brussel.