Oostvaardersplassen

Dit fragment zat niet in De Nieuwe Wildernis, dus herstellen we deze omissie op Climategate.nl

Terwijl de Vara via De Wereld Draait Door en andere cheerleaders van Staatsbosbeheer u bedotten over de ‘kringloop van de natuur’ in de Oostvaardersplassen, toont gastblogger voor Climategate.nl en fotograaf Martijn de Jonge u vandaag weer de rauwe werkelijkheid achter succesfilm de Nieuwe Wildernis’, de vakkundige en prijswinnende propagandafilm van Ruben Smit.  De kringloop van de natuur blijkt te eindigen bij destructiebedrijf Rencan. We zien in Martijn zijn beelden vandaag de kadaverdiscipline van Staatsbosbeheer in werking op haar intensieve wilde dierhouderij. Staatsbosbeheer zet ook haar handtekening onder de lobby voor ‘intrinsieke waarde’ van natuur. Dit is dus haar invulling van die ‘intrinsieke waarde’.

Dus terwijl anti-jachtactivisten ageren tegen mensen die een overschot wild oogsten om het lekker bij een glas wijn op te eten, houden ze zich stil wanneer Staatsbosbeheer er onder het eufemisme ‘Reactief Beheer’ op los knalt, wanneer dieren in een staat van halve gevangenschap na ondraaglijk lijden op het punt staan door hun hoeven te zakken. Kom er in Martijn en weer bedankt voor je beelden van de rauwe werkelijkheid:

Pow!! Reactief beheerder plaatst schot bij wegkwijnend rund OVP

Pow!! Reactief beheerder plaatst schot bij wegkwijnend rund OVP

Circle of Life in de Oostvaardersplassen stevig aangepakt! (gastblog van fotograaf en publicist Martijn de Jonge)
De makers van de Nieuwe Wildernis en de Staatsbosbeheerboswachters laten te pas en te onpas weten hoe goed de natuurlijke processen in de Oostvaardersplassen verlopen. Elk beest krijgt een kans en wordt in het gebied geboren om hier t.z.t. ook weer te overlijden waarna hij of zij een dankbare prooi is voor aaseters. Hier is op 2.000 hectaren met gemiddeld 4.000 grote grazers een stukje echte ‘Wildernis’ onder de rook van Almere-Buiten Oost. Wie in de winter van 2012-2013 regelmatig rond het potdicht afgesloten gebied zwierf kreeg een wat ander beeld, de foto’s bij deze blog zijn toen genomen en geven een inkijkje. Dag-in-dag-uit trok de kadaverkar door het gebied om met een grote grijper door geweervuur gesneuvelde grazers af te voeren naar de kadaverbak bij het beheersgebouw. Daar wacht wekelijks transport naar- en door het Brabantse destructie bedrijf Rencan, een rit van 140 kilometer dwars door Nederland.

MDJ5183M-Oostvaardersplasse

Alles onder controle zou je denken hoewel van deze natuurlijke processen weinig in de film getoond werd. Maar de realiteit is aanmerkelijk harder zo bleek. Vele dieren zakken door het ijs zonder dat de boswachter iets merkt en sterven een langzame dood. Ondanks dat Staatsbosbeheer meldt dat ’s winters “de boswachters alle grote grazers dagelijks individueel monitort”. Zelf maakte ik mee hoe bij de Grote Praambult een creperend Heckrund aan het oog van de boswachter was ontsnapt, vandaar hem toch maar gebeld voor een genadeschot. Kan gebeuren, we leven in Nederland met veel regels, wetten en meningen. Maar de keer dat boswachters op een quad herten het bos uit joeg die vervolgens op het ijs crashten en moesten worden afgeschoten ging wel ver. Was in de tijd overigens dat de filmploeg ook dagelijks rondreed voor mooie plaatjes, ze vertelden er in de DWDD enthousiast over. De Vara was leidend mediapartner voor deze door Lex Harding gefinancierde productie dus dat kwam mooi uit!

Komende tijd gaat de staatssecretaris een besluit nemen over de Oostvaardersplassen, er wacht een zoveelste rapport van de Beheers Advies Commissie. Spannend wat het gaat worden met veel belangenpartijen, ik kijk er naar uit!

MDJ4551M-Reportage-Landcrui

Zeer stil leven: verzameling dode edelherten

Zeer stil leven: verzameling dode edelherten

....die sterven omdat ze niet kunnen wegtrekken op zoek naar voedselgronden

….die sterven omdat ze niet kunnen wegtrekken op zoek naar voedselgronden