imageimageWij besteedden nog geen aandacht aan de claim van onze voormalige minister van onderwijs, Maria, nu werkzaam bij de IEA: in 2050 zouden zonnepanelen 16 procent van de wereldvraag aan elektriciteit kunnen dekken, als beleidsmakers maar een onveranderd (subsidie)beleid vasthouden voor potentiele investeerders. Nu is dat bij mijn weten 1 procent of iets in die richting.
Ik wil deze Maria-verschijning niet direct sceptisch bejegenen. Allereerst uit praktische overwegingen, een paar zonnepaneeltjes op mijn dak zie ik ook wel zitten, en wanneer kosten kelderen is er zo’n mega-oppervlak aan daken beschikbaar voor PV (kijk alleen al die loodsen op industrieterrein) dat je zonder landschapsschade doelen voor geinstalleerd vermogen kan halen aan niet fossiele energie. (Die helaas in de winter wanneer de vraag het grootste is, nauwelijks stroom leveren dankzij lage invalshoek licht en korte dagen)
Maar zoals het Breakthrough Institute meldt – de denktank van de nieuwe milieubeweging waar ook Roger Pielke Jr aan is verbonden: not solar fast! De publieke kosten zijn nog te hoog en daar lees je niets over in het IEA persbericht. Het IEA verkondigde ook geen zekerheden, maar mogelijke scenario’s. Maar wel is er dus veel stabiele steun en naastenliefde voor arme investeerders in zonne-energie nodig, aldus Maria.
Aan de lezers de vraag om de onderliggende IEA rapporten eens door te spitten en te kijken welke kosten vermeld worden. Ik moet nu eerst een betaalde opdracht afmaken…i’ll be back.