RZ14eisinga1

Langweer maar ook het landgoed Eijsingastate adverteren in mijn ogen nog te weinig met de natuur om toeristen te trekken, dus vul ik het gat dat ecotoerisme heet hier maar op Climategate.nl. Simon Rozendaal -belangrijk mentor in dwars denken over milieu- kwam hier al op bezoek en kan een recensie van de golfbaan van het landgoed geven. Het Centrum voor Natuurfotografie komt morgen bij me buurten, platen schieten van de natuur.
Verder kreeg het landgoed vooral landelijke bekendheid doordat de vrouw van Jonkheer Eijsinga- of was het de vrouw van zijn broer die op het landgoed woont- op jongeren inreed die haar honden klierden. Dat is nu ook niet direct de manier om meer mensen naar hier te trekken voor de broodnodige braingain. Nieuw bloed met frisse blik is goed voor deze regio.

RZ14eisinga

Ik kwam haar gisteren weer paardrijdend tegen met de honden, en heb eerder haar terrier opgevangen. Mankeert niets aan, leek me, die Mw Eijsinga, beetje afstandelijk en met talent om locals tegen zich in het harnas te jagen maar verder…wie weet waren de jongeren wel een stel tokkieproleten, waarbij alleen een vorm van geweld ze nog op afstand houdt. En als iemand je bezit of dierbaren bedreigt moet je het niet van de politie hebben in NL….Nou ja, je weet het niet. 
Over tokkieproleten gesproken, overal in Nederland lijkt het tokkietuig de natuur te ontdekken om via afval en vandalisme hun aanwezigheid te markeren. Tokkie was here! Als een hond die tegen de boom pist. Of met hun slecht afgerichte nietluister-honden die met hun lebberbekken bij je op willen springen.

Ik schreef het al in 2005 voor HP de Tijd ‘Oorverdovend Natuurschoon’ en zie een neerwaartse lijn. Zoals ecoloog Rob Bijlsma al eens turfde met zijn hufterindex: een turven van het aantal blikjes en afval dat hij jaarlijks langs bospaden vindt. Vernielzucht en biologisch slecht verteerbaar afval rondsmijten, een ultiem kenmerk van tokkieproleten. Je kunt iets beter stelen dan stuk maken.

Maar dat terzijde…

RZ14eisinga3

Het is nu paddestoelentijd, daar ging dit blog over. Moordneigingen welden gistermiddag op, omdat een stel proleten de mega-vliegenzwam hadden omgeschopt en platgetrapt, de zwam die ik had willen fotograferen in dit prachtige licht. Dus moet u het hier – naast mijn gezwam- met andere zwammen doen.En wat foto’s van de vele dassenburchten die je hier kunt vinden in de eikenwallen op de zandgrond. Langweer ligt op de rand van een uitloper van een zandrug die richting Gaasterland loopt, de burchten kunnen eeuwenoud zijn. De volgende keer ga ik posten en de dassen fotograferen, die houden jullie tegoed.

De vliegenzwammen leven in associatie met berken en beuken. Je kon de Wageningse berg opfietsend vanuit Droevendaal ook rond deze tijd een hele rij langs de weg vinden in associatie met de berken daar. Ik nam ooit één mee de studentenbarak in- je kunt ze beter heel houden en bestuderen, en ze verder laten staan voor anderen- en deze liet op een nacht al zijn sporen los. De hoed gaat wijd staan en een witte deken verspreidt zich. Het blijven mysterieuze wezens, de Fungi op de grens tussen plant- en dierenrijk, schaf vooral het prachtige Mushroom Magick aan van Arik Roper die de mystieke kant van deze natuurtak fantastisch in beeld brengt.

Nogmaals, ik hoop dat men hier wat trotser de eigen natuur gaat uitventen, ik help daar graag bij met mijn netwerk, tekst en beeld. Maar bij de lokale inwoners schijn je als (her)import eerst 5 jaar met elkaar op de prairie te moeten wonen voor het wantrouwen weg is- en dan krijg je nog schuine blikken als je iets welbespraakter bent en iets nieuws wilt. Dus voor die tijd doe ik het hier gewoon zelf. Climategatelezers, bezoek Langweer, er is hier nog veel meer te zien dan zeilen: en je hebt buitenstaanders nodig om dat opnieuw in te zien.

Unidentified Mycological Object (UMO): iemand idee welke soort dit is?

Unidentified Mycological Object (UMO): iemand idee welke soort dit is?

Overal dassenburchten, zoals in deze eikenwal.

Overal dassenburchten, zoals in deze eikenwal. De terrier, aardhond is tegen das en vos gefokt.

RZ14Eisinga7 RZ14Eisinga8

Oh ja, mijn terrier Trudy luistert wel goed, ze slaat alleen nog aan bij wat verdacht ogende mensen.