Black and white numbers background

In de Volkskrant vandaag de ironische vaststelling dat in het huidige kabinet maar één bewindvoerder zit met een beta-opleiding en dat is Plasterk nota bene op binnenlandse zaken. De flater van Timmermans bij Pouw (zie Geenstijl.nl) bewijst voor mij één ding: dat er in de hersenen van alfa’s gewoon iets anders loopt dan de mijne. Vanaf de dag van de ramp tollen er cijfers door mijn hoofd. Cijfers die me iets leren over wat er is gebeurd. 298 slachtoffers is een groot aantal. Daar kunnen enquêtes vaak niet eens aan tippen. Dus kun je gaan werken met de wet van de grote getallen.

De vraag of die mensen nog iets hebben gevoeld wordt dan niet een zwart-wit plaatje van: zuurstofkapje dus iedereen heeft geleden versus in die omstandigheden heb je meteen een black-out. Nee dan gaat het om aantallen. De fitheid van mensen heeft een normale verdeling. De mate waarin mensen tegen zuurstofgebrek kunnen ook. En dus is het zeker dat sommigen de grond levend hebben bereikt om daar alsnog te sterven. Misschien hadden ze een black-out maar ze kwamen nadat hun oogleden en orden weer ontdooiden toch weer bij kennis.

Ik zat steeds maar te wachten tot een team van wapendeskundigen, statistici en medici en bergklimmers en vliegeniers zou gaan werken aan de ultieme lijst: wat is er gebeurd? Wat hebben ze gevoeld? Dan had je denk ik een gelukkig anonieme lijst kunnen opstellen die vrij gemakkelijk heel dicht bij de werkelijkheid zou komen gewoon gezien de grote aantallen. Met een cesnaatje met 4 inzittenden had je dat niet kunnen doen. Je komt dan op iets als:

  • de piloten meteen dood door bomscherven door de vooruit
  • 20 mensen op slag dood door de mechanische klap van het uiteenscheuren van het vliegtuig
  • 80% van de kinderen onder 15 jaar meteen dood door zuurstofgebrek
  • geen baby’s overleven
  • 99% van de overlevenden van de eerste klap meteen black-out
  • 10% daarvan sterft niet maar komt weer bij op 5km hoogte
  • etc etc

Als je die lijst in exacte aantallen en dus niet met percentages uitwerkt is hij natuurlijk nog schokkender. Ik denk dat het dan 95% zeker is dat zo’n lijst zou kloppen. Als nabestaande zou het mij vrede verschaffen die verdeling te zien. Dat ik niet exact weet hoe het met mijn familielid was maar dat ik collectief de strijd van de 298 kan navolgen en navoelen. Het is eigenlijk gek dat niet één van de 298 de ramp heeft overleefd. Op internet vind je tips over wat te doen als je van grote hoogte uit een vliegtuig valt: stuur naar bijvoorbeeld het dak van een trailer of caravan. Daar val je dan doorheen maar het is relatief zacht en biedt een kans. Er zijn minstens 2 beschreven gevallen van mensen die een val van 10km hebben overleefd.

Maar ik ben dus een beta (met taalknobbel) en er zal bij mij wel een draadje los zitten.