[youtube id=”y3jYVe1RGaU” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Pim Fortuyn zei het al: “Bureaucratie is een achterlijk cultuur!” Of was het iets anders? In elk geval maakt bovenstaande video in 20 minuten – de klassieke TED-duur – geheel en al duidelijk dat bureaucratie geheel achterhaald en overbodig is. Luister zelf hoe hij uitlegt dat mensen die van 9 tot 5 achter een bureau gaan zitten na eerst een half leven in schoolbankjes te zijn gedresseerd maar een functie vervulden: het vormen van het Victoriaanse proto-internet in een tijd voor de uitvinding van de computer. Nu we de computer hebben… is die menselijke computer niet meer nodig. Kunnen de mensen van hun bankjes opstaan en iets leuks gaan doen, kan het onderwijs as we know it worden opgedoekt.

Als je het zo tot je door laat dringen realiseer je je ineens ook dat zoiets als een klimaatbureaucratie alleen bestaat omdat die nutteloos geworden bureaucratie nog iets te doen moet hebben. Het is de zingeving van een obsoleet geworden instituut. Dus misschien is de oplossing van de klimaathoax dankzij de zon die ons aardbolletje onaangedaan weer laat afkoelen, tevens de nagel aan de doodskist van de bureaucratie. Laten we hoopvol zijn dat het zo is! Lees nog eens mijn stuk over de meritocratie dat hier rechtstreeks verband mee houdt. En laat iedereen die het gelukt is om in zijn leven iets leuks te gaan doen – skileraar, kung fu leraar, blogger-reiziger, kok, sportman-programmeur – met meelij denken aan al die klimaatwetenschappertjes en milieuambtenaren die als radertjes in de bureaucratische machinerie hun rondjes draaien. Denk ook aan Diederik Samsom die na zijn studie iets leuks ging doen met bootjes en die nu zijn ego heeft opgekrikt met een stropdas. Nee, Prins Claus zag dit precies goed! Hij was zijn tijd vooruit!

Timmermans

 

Timmermans maakte gisteren een glansrijke entree met veel taalfun. Maar is het deze man met zijn onberispelijk in pak gegoten uiterlijk gegeven de bureaucratie niet alleen op te schonen maar te ontmantelen? Nee hier zijn grotere krachten nodig. Iets als het fiasco van de klimaatwetenschap- en politiek… dat is dan nog iets nobels voor de windmolens over 25 jaar: monumenten voor de ondergang van de bureaucratie!