Even weer iets politiek incorrects melden over natuurclubs en hun dure procedurebeestjes

Even weer iets politiek incorrects melden over natuurclubs en hun dure procedurebeestjes

Steeds vaker weten media me te vinden als boeman van milieuclubs en hun veeleisende procedurebeestjes die vinden dat vroeger alles beter was. Gisteren bracht ik een cameraploeg van RTL Nieuws naar 1 van de vele dassenburchten hier in de omgeving. Aanleiding was de door Das en Boom tegen de overhead gewonnen zaak om otterrollators, klaarovers en haasje overs (ecoducten) bij wegen te installeren zodat ze geen zelfmoord meer plegen, maar netjes oversteken.

Met alle investeringen die aan otters zijn gedaan heb je bij otteroverrijding, enkele tientallen afgelopen jaar, al gauw 3 miljoen euro onder je winterbanden. Een dure roadpizza, zo’n otter. Eigenlijk is dat ook de enige kans die je in je leven hebt om zo’n otter te zien, dood op de snelweg. Maar dat kan straks dus niet meer nu de overheid daar van de rechter een duur stokje voor moet steken.

Het is goed dat Jaap Klimaat/Dirkmaat van Das een Boom (we kennen elkaar he Jaap?) de overheid houdt aan lopende afspraken, en dat de belangrijkste knelpunten worden opgelost. Jaap moet ook enig krediet krijgen dat hij de belangrijkste verkeersknelpunten voor Nederlandse dassen hielp oplossen met zijn daartoe opgerichte stichting Das en Boom. Dan redt dat beestje zich verder wel, zonder de stichting die Jaap toen symbolisch ophief. (Maar weer heroprichtte, foei Jaap)

Toch worden er nog evenveel dassen doodgereden, maar dat is een goed teken. Ze zijn er weer in overvloed,zo zeer dat ze hier bij mij als plaagdier worden beschouwd. Vandaar dat ik RTL naar die dassenburcht bracht, als symbolische vergelijking met de otter. Vorige week moest hier een trekker nog uit een gat getakeld worden, de boer was in een burcht op zijn land gezakt..

. Zo is het ook een goed teken dat steeds meer otter sneuvelen: dat betekent dat ze zich weer verspreiden. Bij voldoende aanwas zijn enkele roadpizzas dan het probleem niet meer. Als er genoeg voedsel is, zijn er genoeg beesten. T is geen hogere wiskunde, die dierenbescherming.

Zo moet je van de otter ook geen miljoenen eisend procedurebeestje maken met symboolmaatregelen, tenzij Jaap ’s nachts in otterklaarover-pakje bij de knelpunten wil posten. Het gaat vanzelf goedkomen, een beetje geduld met die natuur.

Mijn voorstel om de otter te helpen zou dan ook geen geld kosten, maar miljarden euro’s besparen, en niet alleen goed zijn voor de otter.

Wij halen in NL bij de RZWIs veel te rigide alle fosfaat uit het water. Verwijdering en verwerking daarvan kost geld, dat je kunt besparen. Iets meer fosfaat in het binnenwater en organische deeltjes geeft een enorme boost aan de visproductie. Daar profiteert dan niet alleen de otter van- nuchter gezien een opgevoerde rat die vis lust- maar ook vele watervogels en menselijke sportvissers.

Ik tel dan minstens 3 vliegen in 1 klap zonder 1 euro publiek geld, waar je met een otterrollator van 4 ton euro, tja eeehhh, alleen misschien 1 nasaal Fries murmelende otter per jaar bij Oudehaske helpt die niet uitkijkt bij het oversteken.

Nou ja, dat een beetje uitleggen terwijl je met je lange neus in een dassenburcht tuurt, dat levert je dan weer 10 seconden beroemdheid bij het half 8 journaal van RTL Nieuws. Ik heb bewondering voor de snelheid waarmee die mediacowboys hun items kunnen maken. Ook is het toontje bij RTL relativerender en luchtiger dan bij de staatsomroep. Petje af, en tot de volgende (dit was de derde) keer maar weer in Langweer…