Verhofstadt raaskalt zich wederom naar de Europese Federale Heilstaat

Verhofstadt 1 cr 590

(Buitenhof 23 november 2014 met Guy Verhofstadt)

De wekelijkse gezaghebbende talkshow voor intellectueel links Nederland serveerde vandaag weer een wonderlijke mix van baarlijke nonsens en extreem belangrijke waarheden, die echter alleen door deskundigen uit deze brij gedistilleerd kunnen worden. Journalistiek zonder kennis voegt niets toe, hoe hard men ook probeert een goede journalist te zijn. Buitenhof onderscheidt zich niet meer van de Late Night show.

Sense en none-sense over energie en uw spaargeld
(Cursief: citaten of de strekking van wat gezegd is)

Sense: We hebben een enorm probleem in Europa, en dat is dat onze energie het dubbele kost van in de VS.

Een waarheid als een koe!

Nonsens: Dat komt omdat we geen energiegrid hebben: Spaanse zonne-energie kan niet naar Frankrijk, en Ierse windenergie niet naar Engeland uitgevoerd worden.

Onzin! Het probleem is natuurlijk dat de opgewekte energie hier 2 tot 5 maal zo duur is als in de VS omdat we geen schaliegas hebben en wel voor meer dan duizend miljard aan onrendabele zon en windparken.
Daarbij heeft Frankrijk spotgoedkope kernenergie en zit dat dus helemaal niet op peperdure zonnestroom uit Spanje te wachten, tenzij het weggegeven wordt.
En waait het in heel West-Europa als het in Ierland waait, dus is er zelfs voor gratis Ierse windstroom over 10 jaar geen enkele interesse meer. Geen hond zal ooit uit vrije wil een cent investeren in het grid dat Verhofstadt ziet als oplossing van alle problemen.

Sense: er ligt 700 miljard aan tegoeden bij de Europese banken

Inderdaad, daarmee hopen wij op onze oude dag te overleven als de Brusselse illusionisten onze welvaart om zeep geholpen hebben met hun federale dromen.

Nonsens: Dat geld moeten we gaan mobiliseren om de Europese economie uit het slop te helpen,…

Sense: … want de kapitaalmarkt weigert om de Brusselse plannen te financieren.

Sense: Het gaat er natuurlijk om waar dat geld naartoe gaat!

Nonsens: En dat is een Europese strategie om energie-onafhankelijk te worden van Rusland!

Hier komen alle Brusselse gedachtenkronkels bij elkaar:
– Die kapitaalmarkt weet heel goed dat het dwaas zou zijn om geld te verspillen aan de Brusselse grootheidswaan. Dat zou een ernstige waarschuwing moeten zijn.
– We zijn helemaal niet afhankelijk van Rusland, Rusland is afhankelijk van ons. En het moment dat we die afhankelijkheid verspelen, is een nieuwe levensgevaarlijke koude oorlog amper nog te voorkomen.
– De energieonafhankelijkheid door middel van wind en zon waar die strategie op gebaseerd zal zijn, richt onze economie juist volledig ten gronde. Zelfs de experts van het vreselijk duurzame en linkse Google winden er geen doekjes meer om en stellen glashard: Renewable energy simply wont work en bevestigen alles wat u al jaren over energie leest op climategate.nl. Een wereldenergievoorziening zonder fossiel en nucleair is volstrekt onbetaalbaar.
– Een substantieel deel van die 700 miljard zou opgeslokt worden door het zinloze en volstrekt onrendabele Europese grid van Verhofstadt.
– Maar wees dus gewaarschuwd: Brussel heeft zijn gluiperige ogen laten vallen op uw spaargeld en pensioen, en dan hebben we het hier nog over de topman van de liberale (VVD en D66!) fractie in het parlement. Wat zouden de linkse fracties daar van vinden denkt u?!

Sense: Dit plan heeft geen enkele zin als je niet ook een Europese staat opricht met één markt, één kredietsysteem en één belastingssysteem

Nonsense: de dwaze suggestie dat dit daarom de beste weg is!

Geen enkel volk in Europa wil een Europese federale staat. Dus moet het ze maar door de strot geperst worden, volgens de Brusselse kliek, van links tot bijna rechts.
Terwijl de conclusie gewoon moet zijn dat dit plan dus geen enkele zin heeft.
Alleen de AfD en UKIP en populistisch rechts  hebben een ander idee, maar die stellen in Brussel helemaal niets voor. De EU davert dus als lemmingen door op deze weg naar de afgrond.

De economische redenen voor federalisering
Sense: Delors kwam in 1992 met De Interne Markt en dat gaf een enorme groei!

Inderdaad: de EEG van soevereine staten willen we allemaal dolgraag terug, en zou onmiddellijk een enorme groeisprint veroorzaken!

Nonsens: de suggestie dat de huidige EU en euro ook voor groei zou kunnen zorgen, met of zonder meer centralisering.

Nonsens: van de keuze voor deze nieuwe industriestrategie (incl. duurzaam energiebeleid TW) hangt niet alleen de economische groei af maar ook het lot van duizenden werkloze jongeren in Zuid-Europa

De ellende in de zuidelijke staten is puur het gevolg van de interne devaluatie die de huidige euro aan ze oplegt.
Vanaf het instellen van de euro is de groei in Europa dan ook gestopt, en de komende tijd zullen de zuidelijke economieën nog verder in gaan storten, en ook Nederland en Duitsland in de problemen komen, tot de eenheids-euro uiteenspat, want “one size fits none”. Hopelijk komt men vóór die tijd terug bij zinnen en wordt op het nippertje nog de Matheo Solution ingevoerd.

Energieopslag
Ik wil afsluiten met een apart paragraafje over de terloopse opmerking van Verhofstadt over energieopslag. Daarin verborg hij een essentiële waarheid in een dramatische misvatting.

Sense: Al die duurzame energie uit die nieuwe industriestrategie die Europa moet gaat redden, heeft geen enkele zin als we geen grootschalige opslag hebben

Nonsense: de suggestie dat een dergelijke opslag mogelijk of betaalbaar zou zijn, maar ook dat die in dat geval iets op zou lossen.

De intermitterende bronnen wind en zon kunnen nooit zonder een ca 75% aandeel fossiel, nucleair of opslag, dat is aan iedereen inmiddels wel duidelijk: de zon schijnt maar 10% van de tijd meer dan marginaal, en de wind waait maar 25% tot 35% van de tijd. Gecombineerd met een sterk fluctuerende vraag is een 25% duurzaam aandeel zonder opslag al overdreven optimistisch.
Maar de EROEI (energieopbrengst/geïnvesteerde energie) van opslag is dermate laag dat die nooit toepasbaar zal zijn. Dit uitstekende artikel legt dit overtuigend uit.

EROEI bronnen met en zonder opslag

EROEI van bronnen met en zonder opslag

De conclusie is dat puur energetisch wind en zon ver onder de toelaatbare EROEI grens zakken zodra je gaat opslaan.

Maar het is nog veel erger: de allergoedkoopste opslag kost 5cent per kWu per dag. Dat getal vind je overal in de literatuur, en volgt ook uit dit zeer goed uitgewerkte artikel van een betrouwbare expert, waar het als extreem optimistisch gezien wordt.
Die 5 cent per kWu is al meer dan de gemiddelde prijs van normale energie. Dus ook gratis energie is al onbetaalbaar zodra hij een dag opgeslagen moet worden. Tot de prijs dagelijks een paar uur boven de 5 cent komt, zoals het geval was vóór de astronomische duurzame subsidies de elektriciteitsmarkt kapot maakten.
Maar zelfs dat kleine kansje geldt dan alleen voor kernenergie, dat het hele jaar door ’s nachts gratis stroom kan leveren.

Om je hele energievoorziening uit wind te halen moet je die in de winderige jaargetijden gemiddeld één tot  een paar weken opslaan, laten we optimistisch zijn en één week aanhouden. Die windenergie kost dan de maakkosten van tussen de 12 en 22 cent per kWu plus 35 cent voor de opslag. Dus meer dan 50 cent, dat is tien maal meer dan normale energie.

Maar voor bepaalde windarme periodes van het jaar moet je zelfs vele maanden wind gaan opsparen. Die kost dan na 3 maanden opslag 90 x 5 cent = €4,50 per kWu. Maar eigenlijk meer, want die extra grote langetermijn opslagcapaciteit ligt de rest van het jaar niets te doen en dus ook geld te kosten. Als die twee maal per jaar aangesproken wordt kost die dus eigenlijk 365/2 x 5 cent = €9,13 per kWu, dat is 183 maal de normale kostprijs.
En dan hebben we het nog niet over de opslagcapaciteit die je continu gevuld moet houden als buffer voor hoogst onwaarschijnlijke situaties zoals onverwacht lange windstille of bewolkte periodes, om zo de kans op blackouts laag te houden. Die levert als het goed is nooit stroom maar kost wel erg veel geld, want het gaat dan om al gauw een maand elektriciteitsverbruik. Alleen deze noodvoorziening kost al een absurd bedrag dat niet op te brengen is.

Thorium
In elke discussie over een groot aandeel duurzame energie wordt inmiddels wel door iemand opgemerkt dat we nog wel even moeten werken aan energieopslag. Maar dat is dus naïeve kletspraat van dromers die geen sommetjes kunnen maken. Wind en zon hebben een absoluut maximum aandeel van 25%, en allang daarvoor zijn de kosten ervan al onacceptabel hoog. Decarbonisering van de energievoorziening, voor zover die al wenselijk is,  is fictie zonder nucleaire energie. En de veruit veiligste en goedkoopste vorm daarvan is thorium MSR. Maar daarover later meer.