Eurogroup Finance Ministers Meeting

Terwijl Europa deze week bij wijze van spreke omhoog keek naar het wetenschappelijk wonder Philae die na 10 jaar landde op een komeet, heeft Juncker de functie van wetenschappelijk adviseur in dezelfde week de nek omgedraaid. Van minder overheidsbemoeienis, met name door de EU, zijn wij sterk voorstander. Rypke gaf hierover pas nog een aantal tips aan Timmermans, maar deze door Barosso vrij recent ingestelde CSA functie had mogen blijven.

We wezen eerder al op een intensieve briefwisseling over de Chief Scientific Advisor functie. Daarin signaleerden we ook de vreemde argumentatie tegen een CSA van de milieubeweging, hoewel lezers van deze site niet verrast zullen zijn door hun tegenstand tegen meer ‘evidence-based’ beleid. Maar kennelijk heeft Juncker toch naar hen geluisterd, of had hij andere redenen om deze beginnende service meteen het zwijgen op te leggen.

Zijn timing was in ieder geval goed. De sluipmoord werd gepleegd op de avond voordat de landing zou plaats vinden. Met zo’n aanbod van wetenschappelijk nieuws zou de killing-CSA actie in het niet verdwijnen, hetgeen ook gebeurde. Weinig sporen in de MSM te vinden van deze aderlating voor Europa.

Sense about science ziet het als een trieste ontwikkeling en legt op hun site uit hoe ze een paar jaar terug succesvol lobbyden voor deze functie. De aanleiding was zeer opmerkelijk. Dat was een Europese Directive die bedoeld was om blootstelling aan electro-magnetische velden te beperken, hoewel er geen enkel causaal verband met gezondheid was aangetoond, zoals de Directive zelf zegt. Een typisch staaltje EU-voorzorgsprincipe aanpak in plaats van ‘evidence-based’.

Maar de aanleiding voor de actie door Sense about science was nòg pijnlijker want de Directive zou ook het gebruik van alle MRI scanners in Europa verbieden. En niemand scheen dat in de gaten te hebben totdat de medische wereld in het VK ingreep. Slordig foutje –pure onwetendheid. Maar ja, electromagnetische velden zijn ook geen dagelijkse kost voor de beleidsmakers en politici natuurlijk. Daar vond sense about science een CSA dus wel op zijn plaats.

Er komt wel een groep die strategische beleidsondersteuning moet gaan geven aan Juncker, de ‘European Political Strategy Centre (EPSC)’, maar daarin is geen CSA functie voorzien. Europa heeft niet veel op met kritische functies, kritische vragen, kritische doorrekening; een duidelijk symptoom van democratisch deficiet. We blijven Juncker cs. volgen.