Ganzenprobleem? Ganzenkans...kersttip 2014 en daarna

Ganzenprobleem? Ganzenkans…kersttip 2014 en daarna

Wat kun je nog doen, behalve een column schrijven… Als opiniemakers de natuur- = dat wat echt bestaat- vervangen door een schijnwerkelijkheid. Voorbeeld: Wanneer je biologenkrant Bionieuws openslaat raak je als lezer meer en meer geïntimideerd door de overweldigende hoeveelheid groenige flauwekul. Definitie daarvan is: een papieren realiteit die bij nadere toetsing een hap gebakken lucht blijkt met academisch sausje. Meestal gemotiveerd door financiële bijbedoelingen. Telkens leuken de redactrices die onzin op met met 50 tinten Groen Viva-proza: Size Matters! Grotere penis bij dieren door klimaatverandering!!  Met ditmaal op de voorkant alweer smeltende ijsberen in 2100, dat is een soort fetisj van de redactie.

We lezen over een ‘ ineenstortende toendra’  (= er gaan boompjes groeien, redde wie zich redden kan) door smelt van permafrost. Die ‘ineenstorting’ leidt tot ‘klimaatschade’,  waarover Roemer van de SP vervolgens op 3 december een motie indiende. Samen met die andere experts van de Partij voor de Zielige Dieren.

Wat is er echt aan de hand? De onderzoekers doen beschrijvend onderzoek naar processen in de permafrost bij opwarming. En zij gieten daar een Al Gore sausje over. Omdat anders niemand zich voor hun werk zou interesseren/het zou financieren. Nuchter gezien is hun onderzoek ook te saai voor woorden, het gaat over afbraak van organisch materiaal onder arctische conditieszzzzzzzzzzzzzzz.

Heilige maagd bidt voor ons: stereotypedreiging…
Verder: een columniste legt haar  eigen labiliteit uit als sociologisch probleem. Een maatschappelijke kwestie die bemoedering door de overheid en subsidies nodig heeft, en geeft dat een stempel: ‘stereotype-dreiging’. Ik herhaal het woord nog eens en vraag de Heilige Maagd om voor ons te bidden. Stereotypedreiging-  het grondrecht om 50 jaar na de tweede feministische golf onder te mogen presteren tussen mannelijke collegae, en dat aan verborgen seksisme wijten. Meisje voelt zich Calimero tussen de mannetjes..

Ja, onzekerheid leidt vaker tot slecht presteren. Maar met patriarchaal complot-sausje is dat voortaan niet jouw probleem meer, maar dat van een ander.

Een probleem dat overigens ook heel sterk aanwezig is bij het standup-comedie en cabaretwezen, die stereotype dreiging. Het publiek is zo seksistisch dat bijna niemand om vrouwelijke cabaretiers kan lachen (na jaren bezoek aan Toomler experimenteel bevestigd). Waardoor hun grappen nog slechter worden en ze het podium niet meer opdurven. Laat de overheid hier gauw iets aan doen, zodat we gedwongen worden te lachen om grappen als

nou, die jongen had een blauwe trui aan, en toen had ik beswel zoiets van, nou duhhh’

RZ14ganzenprobleemDe natuur = dat wat echt bestaat

Ja lieve mensen, we naderen het einde van 2014 alweer. Af en toe denk ik: we capituleren, het heeft ook gewoon geen enkele zin, de overmacht is te groot. Kunnen wij de stortvloed van onzin wel keren met ons kleine digitale dammetje genaamd Climategate.nl. Wat kun je doen, als je hier in het hoge Noorden in de jungle verschanst zit. Een door mij verkozen positie, mede om je vingers effectiever in je oren te kunnen stoppen. De ene bespaart energie, de andere bespaart zich ergernis. Maar hier heb je dan een cultureel blad ‘Noorderbreedte’ : dat als energie-experts ‘ knappe koppen’ wat sociologen en psychologen opvoert die hun uitzinnige alfa-fantasie tot beleid mogen verheffen. Het is onontkoombaar.

Laten we dan ons eigen klooster bouwen, een vluchtplaats met grote muur er omheen waar onze eigen regels gelden. Check: De Abdij is in wording, geinspireerd op de Benedictijner abdijen van Rochefort, West Vleteren, Koningshoeven, Orval en de abdij in de Vallei van Ayalon in Israel die ik bezocht. Met een vleugje Kung Fu. Dus wat nog meer?

Voortaan wil ik alleen nog maar een echt vak leren, een ambacht, iets tastbaars en liefst ook iets eetbaars. Want wat verkoop ik nu zelf ook meer dan een hoop ge…..

Het is tijd voor meer dingen die voor het eggie bestaan, de tastbare zaken. Want is De Natuur ook niet enkel ‘dat wat echt bestaat’.  Laat staan dat ik allerlei ‘idealen’ zou hebben om de wereld te beteren, of een moraal zou verkondigen buiten wat al duizenden jaren geldig is…maar vooral dagelijkse oefening vraagt. Tegelijk bleef  1 vaste waarde onomstotelijk door alle jaren overeind. En die zal dat ook zal blijven tot mijn stoffelijke resten in de koude grond wegrotten. Een waarde die universeel is bij mensen waar ook ter wereld. Die overal gold waar ik de afgelopen 10 jaar als Zelfstandige Zonder Perspectief (ZZP) kwam:

  • -Lekker eten en drinken in goed gezelschap.

En de rest is ijdelheid der ijdelheden, niets dan najagen van wind. Teveel carriere en succesgelul waarmee de menselijke aapjes aan elkaars kont ruiken om elkaar’s sociale status af te meten.  Mensen die echt wat voorstellen hoeven dat niet zo te etaleren, succesgelul is voor de mindere goden, zoals sociale netwerksites dat ook een beetje zijn.

 

Gansje slachten...

Gansje slachten…

De Bierenambulance: uw eerste hulp bij dorst
In 2015 leer ik bier brouwen, kloosterbier met een tripel van Ripel. Met persoonlijke bezorgservice, De Bierenambulance, uw eerste hulp bij dorst. Bij het (eindelijk) binnenhalen van de jachtakte, start het genot van echt tastbaar dierenleed – met D- door zowel zomer- als winterganzen zonder gene uit de lucht te schieten. Gaaak gak gak gak KNAL, ach gossie, is mamma gans haar geliefde ganzerik kwijt huil huil…. als strijder voor Dierengerechten weet je dat je de echte natuur niet ongewapend kan betreden.

Wat jagers betreft een voetnootje: leg je neer bij de nieuwe werkelijkheid, in plaats van wat grijsharig te blijven natafelen over hoe het vroeger was. De traditionele wildsoorten als haas en fazant nemen in aantal af door de huidige agrarische bedrijfsvoering. Laat ze met rust. En proberen met die moderne melkrobots (wat vroeger ‘boer’ heette) tot biotoopverbetering te komen is ook kansloos. Maar er zijn meer ganzen dan ooit tevoren. (En reeen, zwijnen enz). Wat gebeurt er met de vele afgeschoten vossen? Prachtige bontjassen, het overschot zeehonden eveneens. Bontmutsen!! Vanzelfsprekend blijf ik met vissers optrekken, om die bak zout water voor de deur eens goed leeg te vissen en de bodem flink te beroeren. Liefst ieder jaar weer.

...he wat? Of je worst lust...van grauwe ganzen.

…he wat? Of je worst lust…van grauwe ganzen.

Culinaire Kersttip: Gebroeders de Wolf in Amsterdam
Komen we bij de afbeelding boven deze blog. Mijn vroegere huisgenoot in Wageningen- waarmee ik als carnivoor moedig standhield in een enclave van vegetariers, Droevendaal- voegde bij deze woorden al daden. Deze fotograaf begon in Amsterdam een ambachtelijk zaakje om (zelf)geschoten gans tot delicatessen te verwerken, en omdat de Kerst nadert maak ik even ongegeneerd reclame voor ze; Gebroeders de Wolf. Kijk, daar kan geen blog- een verzameling 1nen en nullen van uw blognul- tegenop. Een echt zaakje.

Er is in Nederland geen ganzenprobleem, dat is een mensenprobleem: er is een overschot aan starre groene zeurkousjes bij ledenverliezende Postcodeloterijclubs, en de Firma ‘Wij vinden alles Zielig’ BV. De Partij voor eenzame baarmoeders met tikkende klok die hun latente kinderwens projecteren op De Dieren.

Net werd ik nog door de NOJG over ganzenbeheer in Friesland gebeld; clubs als Natuurmonumenten stemmen alleen in met oogst van de plaag aan zomerganzen, als winterganzen in de winter ongelimiteerd de graslanden van boeren mogen ruineren. Men is ’tegen het doden van dieren’, een beetje op de zelfde manier als Miss World die in de bikinironde aangeeft dat ze ‘ voor wereldvrede’ is.

Het klinkt heel nobel, en in het Paradijs spelen het lammetje en de leeuw samen. Net als op een afbeelding van De Wachttoren van de Jehovahs Getuigen. Maar je kunt die houding:

  • a. niet combineren met het feit dat 96 procent van de Nederlanders vlees eet
  • b. dat veel verse gans van eigen bodem nog naar de destructie gaat, pure verspilling
  • c. dat melkveehouders miljoenen euro’s schade lijden door dieren die potentieel vers scharrelvlees zijn
  • d. dat vlees onmisbaar is voor een gezond dieet, immers, wij paleo-aapjes zijn zo ge-evolueerd, niet om een met tofusnot aan elkaar gekitte notenquiche soldaat te moeten maken (De Droevendaalse horror-experience)

In plaats van dat groene zeurpietjes zich tegen de oogst van wild van eigen bodem blijven keren met Miss World-argumenten, laat ze meehelpen om de afzetmarkt te vergroten voor deze vliegende runderen. En anders zet ik mij daar graag voor in.