Polarbear2-271x300 Vroege Vogels meldt dat het Wereld Natuur Fonds in absolute aantallen de meeste leden verloor in afgelopen jaar. Liefst 22.800 waar ze vorig jaar zelfs 44.000 leden verloren.IN 2012 kwam voor RTL Nieuws, Radio3, de Telegraaf en 1 Vandaag mijn onderzoek Het Wereld Bestuur Fonds voor de Groene Rekenkamer uit, deel 1 en deel 2 naar de afwezige doelmatigheid van bestedingen van het Wereld Natuur Fonds. Het Wereld Natuur Fonds reageerde door te stellen dat ze geen leden zouden verliezen. Inmiddels zijn ze sinds die uitspraak ruim 60.000 leden kwijt…

Er is nog wel wat meer werk te doen. Nog steeds zijn ze het grootste fondsenwervende bedrijf van Nederland met 803 duizend leden.

Dat verlies volgde op jaren van groei in afgelopen decennium. In die groei streefden ze ledenkampioen Natuurmonumenten voorbij. Natuurmonumenten zette juist afgelopen een decennium een vrije val in, waar het in 2001 nog ruim 960 duizend leden had. Dit jaar zijn er weer 9935 minder leden dan de 734.801 leden in 2013. Dat jaar groeide Natuurmonumenten nog licht met 3000 leden. Die lichte stijging is gelukkig weer omgeboven. Zodat Marc van den Tweel (reclamejong, afkomstig van WNF, aangetrokken om meer geld/leden te trekken) niet kan claimen dat hij voor een kentering zorgt van de vrije val.

Nu is het WNF de grootste zakker, samen met Greenpeace (-15.000, vorig jaar -13.000). Bij beiden is sprake van een achtereenvolgend structureel verlies, waar veel andere clubs in de VV-ranglijst het jaar daarvoor nog bescheiden winst boekten.

Inflatie begrip ‘gr0en’ in lijst Vroege Vogels
Wat verder opvalt: in de top 5 van ‘groene’ organisaties staan maar 2 die dat ook echt zijn (Natuurmonumenten en De Landschappen): clubs met natuurgrond in bezit. Zelfs de Dierenbescherming (nr 5 in 2013) heet ‘groen’ bij Vroege Vogels. Dan kan de Negerbescherming (NOVIB) er ook nog wel bij, of bestaat die niet meer?. Aan Greenpeace (nr 3), een anti-kernenergieclub die handelt in windenergie is werkelijk niets groens. Goed dat die ook veel leden verliezen, ze zijn een plaag voor de samenleving. En wat heeft Stichting Aap nu in een groene ranglijst te zoeken, de apenhandel van David van Gennep…

De  clubs zonder groen grondbezit, die louter op basis van meestal leugenachtige campagnes en marketing bestaan zakken het meeste. ZIe hoe WNF ook afgelopen najaar het vermeende verlies aan mondiale biodiversiteit opblies: 50 procent verdwenen waar in werkelijkheid 52 procent van POPULATIES gewervelde dieren afnam in OMVANG. Terwijl de andere helft in aantal toenam. Prikken mensen eindelijk door de doemberichten heen? En zeg nu zelf: wat is er groen aan lobbyclubs die reclame maken voor windmolenboeren Siemens en Vestas, of de NWEA als Natuur en Milieu…

Waarom economische crisis? Internet!
Volgens Vroege Vogels zou de ‘economische crisis’ aan het ledenverlies bijdragen. Net als Vroege Vogels doe ik dan ook mijn eigen slag in de lucht:

  • – dat kwam door oa mijn onderzoekje, door de film van Wilfried Huisman die Zembla opnieuw uitzond, en vele andere journalistieke producties die de zelfbezongen goedheid van deze clubs in een ander daglicht stellen, en waar iedereen via internet toegang toe heeft. Mensen worden minder naïef dankzij internet, hebben meer keuzemogelijkheden dan wat de marketingafdeling van Postcodeloterij BV ze opspeldt: de publieke omroep en co, die kijkers tegen foute meningen wil beschermen.
  • Daarnaast zie je een switch naar het individuele zielige dier. Dat krijgt meer steun dan abstractere natuurbescherming.  De Westerling wordt steeds kinderlijker…

Wat niet wegneemt: het aantal leden van milieuclubs in NL is met dik 3,6 miljoen donateurs nog tien maal groter dan dat van politieke partijen. Ook is het budget v0or marketing van deze clubs een veelvoud van die politieke partijen.

Oftewel: we rule this country….

Maar dat zei het CDA ook ooit…Hoe groot is het CDA nu?