10350441_552362821550922_9084720299508844055_n

Wie had dat gedacht, het vogeltje dat zo vrolijk twittert voor het uw vogelhokje invliegt: na ganzen, die 76 procent van de landbouwschade van 96 miljoen euro PER JAAR veroorzaken aan gewassen volgt de koolmees, onze nationale klimaatkanarie met dank aan Martijn van Calmthout van de Volkskrant en Marcel Visser van het NIOO. Door pikschade in fruit. In fruitprovincie Gelderland veroorzaakte het beestje in 5 jaar voor liefst 2,8 miljoen euro door het Faunafonds uitgekeerde schadebedragen. Waarbij we aantekenen dat dit fonds een fractie vergoedt van de daadwerkelijke landbouwschade: 23 procent. Dus die mees die pikt- ruwe schatting op bierviltje- met kraaien en colleage voor 2 miljoen euro per jaar aan fruit stuk in Gelderland.

De grauwe gans staat op 1 (twee maal zoveel schade in Gelderland), en daar hebben we een mooie bestemming voor: de keuken, ganzenborst in trappistenbier gegaard is om je vingers bij op te eten, tenminste: als dat van de antijacht-fanatici straks nog mag. Maar wat zullen we met de koolmees doen?

RZ10klimaatindoctrinatie2De klimaatbestendige koolmees
Als we de vele door mezen opgevreten rupsen en ander ongedierte aftrekken van de schade, zou de winst van mezen wel eens hoger kunnen zijn dan de schade. Geheel onwetend over de door Marcel Visser van het NIOO en Martijn van Calmthout aan ze toegedichte ramp van het ‘ missen van de rupsenpiek door De Klimaatverandering’ pikken ze voor 2-3 broedsels per jaar schade-insecten weg.  Dus moet het NIOO werkelijk die klimaatbestendige koolmezen fokken? Het is geen grapje, dat is wat ze daar werkelijk aankondigden…

(= iets doen met het netwerk NIOO-vogelhokjes rond Arnhem waarmee ze promovendi laten uitvliegen, die niets beters verzonnen)…

Enige coulantie voor dit opportunistische omnivoortje, dat ook vleermuisjes eet en jonge staartmeesjes killt, dat leek me de beste optie… Voor de gedupeerde tuinders heb ik hier een foto van een pas (ge)dode koolmees. Zodat ze hun frustratie even kunnen ventileren. En hiernaast de klimaatcampagnefoto voor kinderen van Vogelbescherming. Om de belachelijkheid van deze pseudo-natuurbeschermers te etaleren.

Persbericht?
Maar laten wij toch niet langer ontkennen….Volgens mijn nieuwe onderzoek waarop ik hoop te promoveren bij het NIOO is de koolmees uit pure wanhoop door het missen van de rupsenpiek over geschakeld op fruit eten. En is dit fruit pikken ALWEER een teken van de dekselse gevolgen van De Klimaatverandering..

Tijd voor een persbericht.