Hoe duurzaam blijft de toestroom van belastinggeld richting 'duurzaam'? Dat is de hamvraag die Eon wilde beantwoorden....

Hoe duurzaam blijft de toestroom van belastinggeld richting ‘duurzaam’? Dat is de hamvraag die Eon wilde beantwoorden….

Dagblad Trouw laat de door onze Hajo reeds beschreven exit van Eon uit Duurzaam, door een Tilburgse deskundoloog cachet geven. Maar dan volgens haar ideologisch blinde partijlijn: Eon zou juist geen fossiel meer willen, met de suggestie dat duurzaam (= met duurzame sloten belastinggeld op de been gehouden wisselvallige natuurstroom) nu de toekomst heeft. Hamvraag is hier natuurlijk: welke van de twee afsplitsingen van E-on is nu de bad bank? Het met subsidies op de been gehouden natuurstroom-deel dat implodeert als de duurzame bron met belastinggeld opdroogt…, of de dankzij klimaatbeleid verwoestte investeringen in nieuwe fossiele centrales, die grote energiebedrijven nu in de schulden doen duiken omdat ze vaak dankzij de kunstmatig opgevoerde (wisselvallige) overcapaciteit stil moeten staan, en stroomprijzen laag blijven. Wisselvallige groene stroom krijgt voorrang op basislast fossiel vermogen. Conventionele centrales moeten bij toevoer wisselvallige windcapaciteit afregelen op de onbalansmarkt van Tennet. Anders krijgen zij een boete.

Bij de windboeren handelt de overheid exact omgekeerd, hier geven lage stroomprijzen juist maximale beloning.
Windboeren krijgen bij lage stroomprijzen de MAXIMALE subsidie (SDE+ vult aan tot 15ct per kWh, SDE tot 12ct, Duitse Einspeisegesatz oude regeling 17ct per kWh). Terwijl dankzij lage stroomprijzen de conventionelen geen droog brood kunnen verdienen, zonder gecompenseerd te worden (daar azen ze natuurlijk wel op). Terwijl ze ondertussen massaal moeten afschrijven op nieuwe investeringen. In beide gevallen komt de rekening bij U, de belastingbetaler en uw tribuut-betalende Oostelijke naaste. Op een dag als deze, windstil, nauwelijks zonne-energie, moet alvast het volledige fossiele vermogen backup blijven: en wie houdt dat in de lucht? De Engel Gabriel?   Wie betaalt dat kortom? U.

We zien dus: de overheid beloont de opwekking van ongevraagde op politieke gronden als ‘ groen’ gelabelde voorkeurstroom (lage prijzen door overcapaciteit op verkeerde moment) met maximale subsidies, zodat de stroomprijs geen enkele afspiegeling meer vormt van een marktwaarde.

Groene Heilstaat 2.0: welk bedrijf is de good bank?
Bij ideologie-journalistiek bedrijvend Trouw komt u in een parallel universum: bij neo-communist Willem Schoonen is wisselvallige natuurstroom de ruggengraat van Europa, want met wat geloof, hoop, liefde en die duurzame financiering die belastinggeld heet is Groene Heilstaat 2.0 onafwendbaar. En dus kiest E-on voor het zelfde idealisme als de journalisten van Trouw/Greenpeace. Wij denken liever zelfstandig na, en vooral realistisch zoals een tactisch bedrijf dat doet….

Zoals Hajo al blogde: het lijkt eerder dat E-on met haar New Company (good bank) haar in een niet door de overheid verpeste markt renderende (fossiele) assets wil veilig stellen (zoals je bij beter lezen van het persbericht kon opmaken), om het bestaande E-on (bad bank) als molensteen om de nek van Klimakanzler Merkel/de Duitse belastingbetaler te hangen. Houdt de belastingstroom op, omdat de schatkist leeg is, dan zit New Company nog veilig.

Onze Theo maakte hier nog een aardige analyse van, die we delen met iedereen die een alternatief zoekt voor ideologisch blinde pseudojournalistiek:.

Welke van de twee is nu de “bad bank”? De tak die er voor zorgt dat ik ‘s avonds gewoon een boek kan lezen of de tak die er voor zorgt dat de Duitse burger 20 miljard moet neertellen voor een emmer stroom die op de stroombeurs voor minder dan 2 miljard over de toonbank gaat?
De E.On-split maakt in elk geval duidelijk dat er naast “duurzaam” dat niet zonder subsidie kan plots een “nieuwe” branche is ontstaan die niet zonder subsidie kan: conventionele stroomproductie.
Stroomproducenten hebben keurig voorzieningen getroffen om stil te leggen kerncentrales na afschrijving (!) veilig te stellen. Een deel van die voorzieningen moet echter verdiend worden met kolen en gas. Nu conventioneel door wind e.d. uit de markt gedrukt wordt dreigt een nieuw miljardengat. Drie keer raden wie dat mag betalen.
Andere Duitse producenten staan voor hetzelfde dilemma en niet te vergeten meer dan tien zgn. Stadtwerke die de laatste jaren in stroomproductie stapten. Enkele staan al op het punt van omvallen, de gevolgen voor de betreffende gemeentes laten zich raden.

Omdat het hier om politiek gaat waarbij alle partijen boter op het hoofd hebben en wij een mea culpa dus wel op ons buik kunnen schrijven kunnen de dames en heren in Berlijn slechts één vluchtrichting bedenken: naar voren.

Ondertussen wordt de overtollig stroom tegen dumpprijzen de grens overgepompt. In geval van tekorten moet er aan de vrienden in Oostenrijk zwaar betaald worden en …. giert de CO2-uitstoot de pan uit.
Duitsland blaast internationaal nog steeds hoog van de toren en Merkel heeft een imago van klimaatredder hoog te houden. Een scenario waarin de goedkope kolencentrales gedwongen worden te sluiten om vervangen te worden door duurder gas ligt voor de hand. Uiteraard willen de producenten ook daarvoor gecompenseerd worden.

E.on heeft de overheid het mes op de keel gezet: De overheid moet stoppen met ingrepen in de markt en de status aparte voor duurzaam dient te worden opgeheven. Duurzaam moet zichzelf een plaats in de markt veroveren. Dat betekent: zelf je klanten zoeken en opslag regelen (??). Back up moet komen van een door de burger betaalde pool conventionele stroom of een door de overheid betaalde (= burger, maar dat snappen ze bij der Spiegel nog steeds niet) permanente bijstandsuitkering voor conventioneel. “Energie Harz4”

De stemming in Berlijn wisselt van alarm tot radeloosheid en v.v. en de toekomt ziet er somber uit. Wie mocht denken dat in deze gordiaanse knoop het CO2-verhaal naar de achtergrond is verdwenen heeft het mis. Merkel heeft een dream team van klimaat- en duurzaamheidsexperts naar het Kanzleramt gehaald om de volgende G7 (8?) top in Duitsland voor te bereiden. Bovendien gelooft bijna het gehele parlement heilig in het klimaatsprookje waardoor en geleidelijke weg terug praktisch uitgesloten lijkt. Koekoek!

Wij van Climategate.nl bestaan opdat u een alternatief heeft voor de Onfeilbare Waarheden van de Groene Kerk, tot zij het licht uitdoen en je enkel met adventskaarsen je woning kunt verlichten/opwarmen. Ik heb even geen energie om aandacht te besteden aan de ‘ranglijst’ die het Postcodeloterijgeld-circuit van energiebedrijven opstelde, waarbij Dagblad Trouw haar kerkgenoten Greenpeace en co op een voetstuk zet. Waarbij Essent- dat Klimaatbureau Hier sponsort van Sible Schone-  juist laag eindigt, omdat zij hun ‘ groene’ energie uitsluitend met biomassabijstook opwekken. Zowaar lezen we dan in Dagblad Trouw 1 ter zake doende opmerking:

“We hebben ieder jaar geprobeerd de dialoog aan te gaan omdat we het niet eens zijn met de puntentelling”, aldus woordvoerder Edwin Kotylak. “Biomassa als bijstook in centrales wordt in deze ranglijst negatief beoordeeld, terwijl in het Energieakkoord, dat nota bene mede door Greenpeace en Natuur en Milieu is ondertekend, is vastgelegd dat biomassa moet worden ingezet om de duurzame doelstellingen in 2023 te halen.”

Groene boter op je hoofd…