WKK schandvlek eindelijk in de openbaarheid

Telegraaf fetisj cr250 kl
Zoals Rypke al schreef heeft de Telegraaf als eerste mainstream krant de grote schande van het energieakkoord aan de kaak gesteld: het de nek omdraaien van de duurzame en voordelige WKK in ons land, ten gunste van de peperdure nog te bouwen windparken op zee.
Prijskaartje: €14 miljard extra voor dezelfde CO2 reductie, om de windlobby onder leiding van Greenpeace tevreden te stellen.

De waanzin ten top, zoals u als climategate lezer al twee jaar weet. De ondertekenaars van het energieakkoord staan hierdoor zwaar voor schut. Eindelijk! (Zie onder voor artikel)

Telegraaf redactie geeft een duidelijke boodschap af!
Belangrijker dan dit artikel van onderzoeksjournalist Harry van Gelder is echter een kort bericht op de tweede pagina. Daarin spuugt de redactie zijn gal over het windfetisjisme in het energieakkoord en kiest ze keihard partij: het energieakkoord moet zo snel mogelijk de prullenbak in, ten gunste van onderzoek naar echt duurzame energiebronnen! Het is duidelijk dat het onderzoek van Van Gelder de druppel was die de emmer deed overlopen.
Dit is zonder meer een doorbraak, die wel eens doorslaggevend kan worden!

Astronomische kosten energieakkoord nu eindelijk op straat
Wat Rypke nog niet kon schrijven is dat het korte, redelijk onopvallende artikel op pagina 10 inmiddels min of meer viral gaat: ANP heeft het opgepakt en Volkskrant, Trouw, Parool, Elsevier, Pownews en tientallen websites hebben het bericht overgenomen. En bijna allemaal vermelden ze nadrukkelijk de kosten van het energieakkoord van €50 miljard zoals Ed Nijpels die vrijdag benoemde, maar ook de toevoeging dat critici een bedrag rond de €100 miljard realistischer achtten.
Bedenk wel dat de tweede kamer enthousiast akkoord ging met het energieakkoord met het idee dat het maar 14 miljard ging kosten!

Kamerleden kunnen niet langer de kop in het zand steken.
De kamerleden moeten zich inmiddels behoorlijk op hun ongemak voelen.
Het tweede debat over het energieakkoord wordt nu al een jaar telkens vooruit geschoven, uiteraard met ieders instemming, want een debat kan alleen maar ellende geven. Stel dat de waarheid uitkomt…

De uiterst serieuze waarschuwing die ze een half jaar geleden kregen, ondertekend door bijna 50 zeer vooraanstaande deskundigen, werd dan ook gewoon genegeerd. Zolang de pers er niet bovenop duikt, is er in de politiek namelijk niets aan de hand.
Maar inmiddels stapelt de ellende zich op en wordt het debat over het energieakkoord van een doofpot steeds meer een levensgevaarlijke beerput. De keuze van de Telegraafredactie belooft weinig goeds voor de laffe kamerleden. Want behalve René Leegte (VVD) en Reinette Klever (PVV) heeft iedereen ervoor gekozen even de andere kant uit te kijken als er moeilijke vragen kwamen over de kosten en de baten van het energieakkoord.

Iedereen geïncrimineerd
Hoe kan het eigenlijk dat er zo weinig kritiek is op de onbetaalbare windplannen in energieakkoord?
Achter de schermen is iedereen die ik gevraagd heb behalve Greenpeace & Co het met me eens dat de wind op zee een dwaze keuze was: ontstellend duur en een minimale bijdrage aan de klimaatdoelen. Maar bijna iedere deskundige in Nederland is via zijn baan medeondertekenaar, en kan dus nooit openlijk het akkoord afvallen. “Je hebt helemaal gelijk, heel veel succes, echt, maar ik kan het nooit hardop zeggen!” is bijna altijd de reactie.

Dus komt het aan op ons als buitenstaanders en een paar integere wetenschappers om de pers wakker te maken. Nadrukkelijk moet de moed van Prof. Mulder van de RUG en Annemiek Verrips van het CPB geprezen worden, die als roependen in de woestijn de nutteloosheid van het Energieakkoord aan de orde stelden en daardoor felle kritiek over zich heen gekregen hebben van de groene beweging.
En uiteraard alle lof voor Harry van Gelder voor zijn breaking story!

Zo blijkt maar weer: de aanhouder wint, en de geest lijkt nu definitief uit de fles.
Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Hoofdredactioneel stuk :Telegraaf Hoofdredactie Fetisj cr 300

Artikel van Harry van Gelder over uitruilen WKK (klikken om uit te vergroten):

WKK vs WoZ cr 1800