rokerijen accepteren illegaal gevangen schieraal

rokerijen accepteren illegaal gevangen schieraal

Nog maar net schreef ik over de klokkenluider uit de visserij die vertelde hoe enkele bedrijven paling op de zwarte markt verkopen, ik word daarna door boze IJsselmeervissers gebeld: ik zou ze maar zwart maken met mijn blogs en men heeft het enorm zwaar. En dan slingert de voormalige AID vandaag toch weer 4 visserijbedrijven op de bon voor het plaatsen van meer dan 100 illegale fuiken op het IJsselmeer, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren die volgens het bericht ‘ de verscherpte controle van harte toejuicht’. Dus, aan wie ligt het hier nu? Je hebt een deel van de sector die met wetenschappers wil werken van Witteveen en Bos, zoals de palingboeren van Dupan. Die stelden een rapport Balansberekeningen op, en willen duurzaam beheer afdwingen, met beheerste consumptie om herstelprogramma’s en uitzet van aal te financieren en forse vermindering van aalvisserij in IJsselmeer en Markermeer.

En je hebt dus mensen die ergens in de oertijd leven, die maar niet snappen dat je bij een vissoort met stelselmatig lage aanwas sinds de jaren ’80 als de paling niet eeuwig op de zelfde voet kan doorvissen. Hoe zielig je ook bent en hoe zwaar je het ook hebt dat je 75 procent minder mag vangen in het IJsselmeer.  Dat is geen excuus, die Calimero-verhalen. Alsof je maandenlang in sterrenrestaurants gaat eten met slechts een bijstandsuitkering als inkomen, en dan plots gaat klagen dat het geld zo snel opraakt. Of de overheid even wil bijspringen…

Daar staat immers tegenover dat al in 1992 door wetenschappers werd gewaarschuwd voor het inzakken van de palingoogst, omdat de aanvoer van glasaal gekelderd was. Dan toch nog blijven doorvissen onder het motto ‘wie dan leeft, die dan zorgt’ en een Vissersbond die ze daar niet van weerhoudt zolang de PO-contributies maar binnenstromen….