RZ14windmolen2 (1)
CDA-subsidiecowboy Henri Bontenbal is er in geslaagd een column te krijgen bij RTL Z waarin hij weer bewijst waarom de jongens die met ‘de energietransitie’ ( overheidsgeforceerde prijsopdrijving energierekening, en verstoring energiemarkt) hun brood verdienen alleen met halve waarheden of hele leugens hun punt kunnen maken. Ja daar zijn ze weer, de ‘verborgen kosten’ van fossiele energie die je dan ‘subsidies’ noemt, en vervolgens kun je in je eigen fantasiewereld ieder punt maken dat je wenst.

Bontenbal zal bij het RTL-journaille ‘ het gevoel’ hebben gegeven van ‘dit is iemand die aantoont dat je met duurzaam geld kunt verdienen, en niet zo extreem is als die milieuactivisten’. Wat je voelt is allemaal heel fijn en zo, maar hier draait het om bewijs.  Ditmaal moet onze Henri weer eens de ‘verborgen gezondheidskosten’ van kolenenergie in de vorm van hypothetische gezondheidsschade uit de kast trekken, om te zorgen dat kolenenergie duurder wordt dan windenergie.

  1. Henri mag mij epidemiologische gegevens overhandigen waaruit blijkt dat mensen in Rotterdam dankzij de kolencentrales op de Maasvlakte minder lang leven. Dat kan hij niet. Hij kletst dus, of hij moet een studie uit de mouw trekken van een eeuw oude centrale in Polen waar bewoners pal tegenaan wonen.
  2. Wij kunnen wel gegevens overhandigen waaruit blijkt dat de verwarming van onze huizen, de aandrijving van onze economie met fossiele energie enorme gezondheidsvoordelen voor mensen heeft gebracht waardoor ze tientallen jaren langer leven. Hoe verhoudt zich die gezondheidsschade door een kolencentrale tot de vrijwel niet aantoonbare ‘gezondheidsschade’ die mensen in een dichtbevolkt land lijden die bijvoorbeeld ook in een drukke verkeersstraat leven, slecht eten of juist niet, wel of niet sporten en vele andere risico’s verwerken?
  3. Wij kunnen ook gegevens overhandigen waaruit de gezondheidsschade door windmolens blijkt, stress bij omwonenden. Het belangrijkste punt blijft natuurlijk: wind kan geen fossiele energie vervangen, het is hooguit een labiele aanvulling. Dan verzwijgt Henri nog het feit dat je windenergie moet INPASSEN op het energiesysteem, dat daarbij gigantische rendementsverliezen optreden en dus kosten die hij verzwijgt.
  4. BIj milde opwarming van 2 graden zijn de voordelen voor de gezondheid vele malen groter dan de nadelen. Waarom ook alleen de nadelen van warmte benadrukken, als jaarlijks 1,34 miljoen Nederlanders naar Frankrijk trekken, 678.000 naar Italie, 530.000 naar Griekenland en liefst 814.000 naar Spanje. Doen ze daar omdat het daar tenminste koud en gezond genoeg is?

 

Waarmee we bij het beginpunt van mijn blogje arriveren en de cirkel rond is:

Henri, waarom kun je alleen met halve waarheden en hele leugens je punt maken? En waarom is dat zo bij alle ‘duurzame’ jongens, die met geleuter  ‘de energietransitie’ hun brood verdienen- een destructie van de huidige energievoorziening forceren zonder de juiste techniek als vervanging, met het nakende groene armageddon als motivatie. Wat zijn trouwens de verborgen kosten voor de samenleving, nu de overheid met ‘duurzaam’ energiebeleid de hele energiemarkt verstoort, zodat Nuon duizenden medewerkers moet ontslaan/ze op kosten van de samenleving moet laten thuiszitten. Als we zo beginnen, moeten we die ook nog optellen bij de subsidies aan windmolens, die maximaal zijn bij lage stroomprijs.

Overigens heb ik niets tegen windmolens, ik voel me hooguit beter als ze niet in de buurt staan. Dat geldt ook voor kolencentrales, maar die nemen niet zoveel ruimte in en staan op een ver industrieterrein. Dat beter voelen als ze niet in de buurt staan, dat geldt ook voor mensen als Henri Bontenbal. Ik wens niet met de lucht van beroepsleugenaars besmet te worden, ik vrees dan allerlei gezondheidsschade en verborgen kosten.