Het MSC-label dat het Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee aan de Nederlandse visconsument via de supermarkten opdringen- waarbij ze concurrerende duurzaamheidslabels via geheime afspraken uitsluiten en daarmee consumentenrecht overtreden– beweert steeds een charitatieve organisatie te zijn. Maar in het boekjaar 2013-2014 kwam zelfs 72 procent van alle inkomsten uit de exploitatie van logo-licenties (eerder 65 procent), wat ze prozaisch ‘charitatieve donaties’ blijven noemen, in mijn optiek vanwege de belastingvoordelen die een charitatieve status meebrengt. Ook verdient de bestuursvoorzitter met zijn 180.000 Britse ponden (230.000 euro) iets boven de Balkenende norm (228k), waarbij we moeten aantekenen dat dit wel noodzakelijk is. De woningen in Londen zijn nog duurder dan bij ons.
De Nederlandse mariene bioloog Kees Lankester zit in het bestuur van MSC. Hij stelde bij uitreiking van het MSC-certificaat aan enkele Urker Vissers in 2010 dat het MSC-label straks een voorwaarde zou worden om nog te MOGEN vissen. Dat betekent een privaat opgelegde vierjaarlijkse lastenverzwaring van tonnen euro’s aan accreditatiekosten, zonder dat dit voor de beviste Noordzeeschol iets uitmaakt. Die bevindt zich ook zonder MSC-label al op de wetenschappelijke duurzaamheidsnorm voor MSY. Dus een particuliere standaard gericht op marktexpansie bepaalt wie wel en niet de zee op mag, terwijl deze niet kan garanderen dat dit iets uitmaakt voor de duurzaamheid van de Noordzeevisserij? Er zijn vele andere duurzaamheids-filosofieen en keurmerken, en in veel gevallen voegt het MSC-keurmerk niets toe aan het wel of niet duurzaam vissen. Dat is vooral afhankelijk van het gevoerde beleid van landen.
Hoewel WNF en Stichting de Noordzee formeel niet met Greenpeace het zelfde label aan de markt opdringen, zitten ze wel samen in de Seafood Choices Alliance, een club die de keuzevrijheid van visconsumenten zoveel mogelijk wil beperken tot hun eigen standaarden. De volgende stap is nu dat Christien Absil restaurants het MSC-label ook opdringt via de restaurant-reserveringsite IENS.nl.
Ook de politiek is het woud aan (“duurzame”) keurmerken reeds lang zat.
http://www.ad.nl/ad/nl/4566/Geld/article/detail/3777169/2014/10/28/D66-wil-einde-maken-aan-wildgroei-keurmerken.dhtml
Van de ca. 100 ” duurzame” keurmerekn van Milieu-Centraal kunnen er 99 verdwijen. http://www.milieucentraal.nl/themas/keurmerken-labels-en-logos
Iens ? heb even gekeken op Iens, inderdaad hangt deze dame ook al het Goede Vis geloof aan. Ik heb zomaar even een restaurantje in Leiden opgezocht: http://www.iens.nl/restaurant/28368/leiden-proeverij-de-dames#duurzaamheid-restaurantNav
en ja hoor wat zie ik daar: V Maakt gebruik van Goede VIS. en dan die hele onzin ernaast met links naar de dames van De Noordzee en Co.
Het lijkt wel fundamentalisme dat Goede Vis gebeuren. Een troost als Goede Vis alle restaurants op Iens moet controleren hebben ze wel werk het komende half uur ;-)
Wat kost zo’n keurmerk voor een restaurant en niet onbelangrijk in deze tijd, wat levert het op?
Wat lees ik nu? IENS gaat met Christien mee….weet IENS dan niet wat MSC en ASC en Goede Vis betekenen? Offeren op het groene altaar:
Goede VIS is verantwoord gevangen of gekweekte vis welke als groen is beoordeeld volgens de methode van de VISwijzer of afkomstig is van een MSC- of ASC-gecertificeerde bron.
Voor slechts € 250,- per jaar doet u mee en profileert u zich met Goede VIS als verantwoord restaurant, waar tegenwoordig veel consumenten naar op zoek zijn.
Indien minimaal de helft van uw visgerechten Goede VIS betreft en u geen bedreigde soorten serveert mag u zich profileren als restaurant met Goede VIS op de kaart.
het draait om geld om een vermelding op een website te krijgen en o wee als je een bedreigde soort op de kaart zet dan mag je niet meespelen. Hoe kinderachtig !
Je zou ze toch het liefs fileren met een roestig mesje en opdienen met gesnipperde uitjes!
Zo lang er maar betaald wordt dan is MSC tevreden. Bij ASC zijn dit soort praktijken ook aan de orde van de dag, ach ja, maar omdat de propaganda goed is kopen mensen ook de kweekrotzooi nog: http://www.ninefornews.nl/onthullende-reportage-hoe-rot-de-viskweekindustrie/