Salaristabel van MSC-bestuur

Salaristabel van MSC-bestuur

Het MSC-label dat het Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee aan de Nederlandse visconsument via de supermarkten opdringen- waarbij ze concurrerende duurzaamheidslabels via geheime afspraken uitsluiten en daarmee consumentenrecht overtreden– beweert steeds een charitatieve organisatie te zijn. Maar in het boekjaar 2013-2014 kwam zelfs 72 procent van alle inkomsten uit de exploitatie van logo-licenties (eerder 65 procent), wat ze prozaisch ‘charitatieve donaties’ blijven noemen, in mijn optiek vanwege de belastingvoordelen die een charitatieve status meebrengt. Ook verdient de bestuursvoorzitter met zijn 180.000 Britse ponden (230.000 euro) iets boven de Balkenende norm (228k), waarbij we moeten aantekenen dat dit wel noodzakelijk is. De woningen in Londen zijn nog duurder dan bij ons.

De Nederlandse mariene bioloog Kees Lankester zit in het bestuur van MSC. Hij stelde bij uitreiking van het MSC-certificaat aan enkele Urker Vissers in 2010 dat het MSC-label straks een voorwaarde zou worden om nog te MOGEN vissen. Dat betekent een privaat opgelegde vierjaarlijkse lastenverzwaring van tonnen euro’s aan accreditatiekosten, zonder dat dit voor de beviste Noordzeeschol iets uitmaakt. Die bevindt zich ook zonder MSC-label al op de wetenschappelijke duurzaamheidsnorm voor MSY. Dus een particuliere standaard gericht op marktexpansie bepaalt wie wel en niet de zee op mag, terwijl deze niet kan garanderen dat dit iets uitmaakt voor de duurzaamheid van de Noordzeevisserij? Er zijn vele andere duurzaamheids-filosofieen en keurmerken, en in veel gevallen voegt het MSC-keurmerk niets toe aan het wel of niet duurzaam vissen. Dat is vooral afhankelijk van het gevoerde beleid van landen.

Hoewel WNF en Stichting de Noordzee formeel niet met Greenpeace het zelfde label aan de markt opdringen, zitten ze wel samen in de Seafood Choices Alliance, een club die de keuzevrijheid van visconsumenten zoveel mogelijk wil beperken tot hun eigen standaarden. De volgende stap is nu dat Christien Absil restaurants het MSC-label ook opdringt via de restaurant-reserveringsite IENS.nl.