Plassend paard met Majdal e Shams op de achtergrond

Plassend paard met Majdal e Shams op de achtergrond

Nu beschiet Hezbollah alweer de prachtige natuur van de winderige Golan Hoogten, en tot op zekere hoogte is dat een goede zaak. Want ik hoop niet dat het plan doorging om deze voor roofvogels en vogeltrek zo belangrijke hoogten op te offeren aan een farm met 160 windturbines, zoals Reuters in 2010 nog schreef. Het kan verkeren. Eerder waren er zelfs gesprekken over de stichting van een Peace Park in de Golan, waarbij Israel de Golan Hoogte zou overdragen aan Syrie, op voorwaarde dat dit gebied dan een natuurpark zou worden. Al had dat park voor Israel natuurlijk militaire zelfmoord geweest, zo’n vrij schootsveld vanaf Mount Hermon, het stukje Zwitserland van Israel.

Door Hezbollah raketten geroosterd grensbos bij Libanon

Door Hezbollah raketten geroosterd grensbos bij Libanon

 

Bij mijn bezoek aan Kiryat Shmona was het bos nog verschroeid door een eerdere Katjoesja-raketaanval van Hezbollah, het is niet zo dat ze het niet vaker doen. Waar twee vechten is 1 begonnen. Al hoorde ik ook het verhaal, dat de Israëlische geheime dienst voor aanvang van de oorlog van ’67 in het Syrische leger infiltreerde en ze adviseerde alle bunkers in de Golan te beplanten met een speciale boomsoort. Bij bombardementen later was het toen doel uitzoeken en prijsschieten. Wat is daarvan waar? En welke soort was dat?

Toen ik er in het voorjaar rondreed vlogen slangenarenden boven de heuvels, hangend in de wind, kraanvogels en ooievaars op trek kwamen overzweven. Een stuk geschoten moskee, kapotte bunkers, mijnenvelden en tanks, en kruisvaardersfort Nimrod: wat een boeiende plek. Het beste voor de huidige natuur is dat het gebied betwist blijft zodat grootschalige ontwikkeling achterwege blijft. Dus wat dat betreft mag Hezbollah van mij best af en toe een raket schieten, als ze dan maar niet op mensen mikken maar die akelige windturbines waarbij 160 van die horizon dominerende en zwiepende megadingen nog steeds slechts het nominale vermogen leveren van een zeer kleine gascentrale. Juist de roofvogels zijn het vaakste slachtoffer van windturbines en hun anti-groene energie.

RZ14Golan 1RZ14Golan snake eagleRZ14Golan 2RZ14Golan 3RZ14Golan 4RZ14Golan 5RZ14Golan 6RZ14Golan cranes