imageDat boeren die aan Jumbo lamsvlees leveren, met Glorix hun weilanden soppen om ze schoon te houden….ik wist het nog niet. Ook wist ik niet dat natuurlijke bossen in de buurt via een soort magische afstraling het dierwelzijn bevorderden op een Britse schapenfarm. In natuurlijke bossen in Roemenie leven wolven en beren, en die laten weinig heel van een kudde onbewaakte schapen…laat staan dat schapen in het bos leven, maar dan wel ‘in een milieuvriendelijke omgeving’…

‘want dat is goed voor het dier’.

Wat moet ik me daar in godesnaam bij voorstellen, een omgeving die milieuvriendelijk is. De inklinkende veengrond in Friesland scheidt jaarlijks 1,5 miljoen ton CO2 uit, dus die zou naar huidige maatstaven (waar milieu op 1 lijn met klimaat is gezet) niet milieuvriendelijk zijn. Een hermetisch afgesloten ultramoderne varkensflat is weer wel een milieuvriendelijke omgeving, die heeft geen emissies, zoals de legbatterij ook milieuvriendelijker is dan vrije uitloop.
Vrije uitloop is een systeem waarbij vogelgriep al snel op de loer ligt, zoals bij scharrelvarkens buiten de varkenspest lonkt… Nu is via wilde zwijnen ook een nieuwe variant in opmars: de Afrikaanse varkenspest…De MKZ-brandstapels op Britse schapenfarms, die rookten gewoon bij natuurlijke bossen opgegroeide lammeren, bij duizenden tegelijk….voor de consusmetvrees van de EUrocratie…
Maar het afgesloten leven van dieren zou volgens romantici/critici weer botsen met dierwelzijn…ookal is ons klimaat ook voor een dier geen pretje en zit een koe bij slecht weer en warme zon liever op stal…

Mijn conclusie was hier: Jumbo supermarkten verkoopt haar klanten volmaakt nietszeggende onzin.

De reclameteksten zijn er enkel op gericht een gevoel van angst en smetvrees weg te nemen, dat NGOs met massamedia over publiek uitstorten. Crisis! Dan krijg je vanzelf behoefte aan 100 procent natuurlijkheid in een zuivere omgeving met milieuvriendelijk dierwelzijn in een vrije ruimte zonder kunstmatige toevoegingen. Want dat is goed voor uw doorspoeling…