In deel 8 van mijn geldmachine-Natuurmonumentenreeks: De van het Wereld Natuur Fonds afkomstige reclamespecialist Marc van den Tweel (165.000 euro jaarsalaris) krijgt nu als directeur van Natuurmonumenten ruim 20.000 euro meer salaris toegeschoven dan Mark Rutte, de premier van Nederland (144.108 euro per jaar). Dat toont de slimme vergelijking die NM-nemesis in de polder Hans Keuper maakt, en die je gewoon in het jaarverslag 2013 kunt opsnorren.

De ex-directeur van Milieudefensie Theo Wams heeft na jaren demonstreren voor beter loon bij groene clubs ook niet te klagen, als directeur natuurbeheer bij Natuurmonumenten.Hij schuift 160.000 euro binnen van de contributies van 2 tientjes per lid. De in totaal 3 koppige directie gaat jaarlijks met bijna een half miljoen euro naar huis inclusief 65+bonus, waarbij dus in totaal ongeveer 25 duizend(vaak slapende) leden hun contributie betalen voor de directie van Natuurmonumenten.

Nu ben ik geen reclamejongen, maar hoe vindt u dan deze nieuwe slogan:

Natuurmonumenten, als je van Marc van den Tweel houdt.

of

Natuurmonumenten, als je van de directie houdt

 

Want als wij Theo Wams van Natuurmonumenten mogen geloven hebben de 0,63 miljard euro subsidies die Natuurmonumenten kreeg sinds 2000 geen enkel effect op het verhogen van biodiversiteit, die enkel achteruit zou hollen. Zo getuigde Wams in het Vakblad Natuur Bos en Landschap in maart 2014:

‘‘Uit onderzoek blijkt dat er nog 15 procent over is van de oorspronkelijke biodiversiteit in Nederland. In tegenstelling tot 50 procent in Europa en 75 procent wereldwijd.’

Marc van den Tweel werd in 2013 door Natuurmonumenten binnengehaald om met de zelfde marketingbenadering als het Wereld Natuur Fonds het aantal leden op te hogen. Sinds hij aantrad, verloor Natuurmonumenten 6.000 leden, wij noemen dat het ‘ Van den Tweel’-effect. Dus verdient Marc het om in 2015 in ieder geval 6000X 20 (lidmaatschap) 120.000 euro minder te krijgen, als zijn prestaties een meetlat zijn. Want anders moet zijn loon van elders afgesnoept worden.

Hans Keuper heeft met zijn campagne in de polder de lokale Natuurmonumenten-afdeling goed dwars gezeten. Zijn weidevogelpolder voor huis werd door Natuurmonumenten omgetoverd tot verwaarloosde plasdras-pitrus, ‘natuurontwikkeling’, en de weidevogels verdwenen.